Rozšírené hľadanie
Sobota 21. September 2024 |
meniny má Matúš
Thajsko, Sukhothai – starobylé ruiny hlavného mesta prvej veľkej thajskej ríše – VIDEO

30.09.2023 05:30 Zhruba 400 kilometrov severne od Bangkoku nájdete kedysi mocné a honosné, ale už dlho opustené mesto Sukhothai. V 13. a 14. storočí slúžilo ako centrum prvej významnej ríše na území dnešného Thajska a Laosu. Aj keď je už vyše 200 rokov opustené, stále z neho dýcha dávna sláva a rozhodne tu je čo obdivovať. Poďme sa do neho spoločne pozrieť.

Trenčianske Teplice: Divadelná jeseň 2023

30.09.2023 05:30 Po úspešnom Hudobnom lete, na ktorom Trenčianske Teplice privítali takmer 3 tisíc milovníkov skvelej hudby a kultúry na 9 letných podujatiach, začína Divadelná jeseň, ktorá návštevníkom prinesie nezabudnuteľné predstavenia rôzneho charakteru. Tešiť sa môžete na koncept sit down rozhovoru či kultúrny večer naplnený hudbou a filmovým premietaním.

ČR: Za menej peňazí viac muziky a nová zážitková expozícia – príbeh piva

30.09.2023 05:30 Pamätáte si profesora Kapustu z poviedky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmana Exkurzia do ZOO a jeho prefíkanú poznámku "Nechcem zľavu zadarmo"? Okrídlenou vetou sa agentúra CzechTourism nechala viesť aj pri mapovaní miest, kde vám ponúknu najrôznejšie zvýhodnené vstupenky.

Čarovný Prešov: Publikácia odkrýva tisícročnú históriu mesta očami miestnych fotografov

29.09.2023 19:30 Tretie najľudnatejšie mesto na Slovensku, práve toto je hlavným znakom jedného z najkrajších miest na východe našej krajiny, Prešova. Krajské mesto Prešovského kraja, dopravné, administratívne a kultúrne centrum regiónu Šariš, má svoje počiatky už v dobe kamennej. Vďaka rôznym archeologickým nálezom môžeme povedať, že toto mesto nesie so sebou tisícročnú históriu. Práve sem sa tentokrát zatúlali čarovní fotografi, aby nám priniesli nevídaný pohľad na túto časť našej krajiny.

Turistická mapa Laborecká vrchovina - Dukla bude mať nové vydanie

29.09.2023 19:30 Laborecká vrchovina je pohorie nachádzajúce sa na východe Slovenska a zároveň dominantou oblasti Nízkych Beskýd. Flyšové pohorie v pohraničnom území s Poľskom patrí medzi turistické oblasti, kde nadmorská výška chrbtov hôr nepresiahne 500- 700 m.n.m. Najznámejšie a najviac navštevované miesto tejto oblasti je vyhliadková veža Dukla.

Paraguaj – miesta neďaleko hlavného mesta

29.09.2023 09:45 Paraguaj patrí k tým menším štátom Južnej Ameriky, ale aj tak je svojou rozlohou 406 750 kilometrov štvorcových zhruba 5krát väčší než Česká republika. Preto tento štát zvádza turistov k pomalému presúvaniu sa a navštevovaniu menších a pokojnejších miest. Jeden muž, ktorého sme stopli, sám tvrdil, že za mestá sa v Paraguaji považuje iba Asunción, Encarnación a Ciudad del Este. Zvyšok sú skôr dediny, čo sa nám aj potvrdí.

SR, Mojmírovce - Kaštieľ rodu Huňadyovcov

29.09.2023 09:45 Približne 14 kilometrov od mesta Nitra, sa v Podunajskej nížine rozprestiera typická vidiecka obec Mojmírovce. Na relatívne malom území dedinky nájdete hneď niekoľko národných kultúrnych pamiatok, vrátene úchvatného kaštieľa s parkom a žrebčínom.   Text a foto: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com – Edward Mollenhauer, The Infinit Niccolo Paganini Classical Remix - 8092

ČR: Neobjavené skvosty Česka i nová cyklomapa

29.09.2023 09:45 Chcete svoju dovolenku prežiť komornejšie a nepredierať sa davom turistov? Čo takto zrúcanina hradu Vízmburk alebo podkrkonošské Pompeje v Královohradeckom kraji? Alebo zámok Chyše, ktorý Karel Čapek zvečnil vo svojich dielach Krakatit a Vec Makropulos z Karlovarského kraja či juhočeská Vodárenská veža v Českých Budějoviciach z 18. storočia?

Španielsko, Malaga – Catedral de la Encarnación

29.09.2023 09:45 Španielske katedrály sú krásne, a ani tá v Malage nezostáva pozadu. Stavba katedrály Inkarnácie trvala vyše 200 rokov a barokový štýl jej rozhodne pristane, až pri vstupe dovnútra si však uvedomíte jej majestátnosť. Interiér je skvostný, napr. vyrezávaný chór patrí medzi najvýznamnejšie sochárske diela svojej doby. Kochať sa však môžete aj organom z 18. storočia a kaplnkami v rôznom štýle.   Text a video: Matouš Vinš

Nemecko, Saské Švajčiarsko: Svetoznáma pevnosť Königstein

28.09.2023 03:00 Famózny skalný komplex, labské esíčko, nedobytná sláva, outdoorové lákadlá, výstava fotografií, cestovateľské prednášky, poučné a cestovateľské hry pre deti.

Maďarsko, Tata – mestečko na brehu jazera

28.09.2023 03:00 V severozápadnej časti Maďarska sa rozprestiera približne 25 tisícové mestečko Tata, ktoré ponúka pamiatky i históriu spätú so slávnym rodom Esterházyovcov. Nájdete tu palác, hrad s múzeom dokumentujúcim stredoveké umenie, ale aj Staré jazero s promenádou a detskými ihriskami.   Text: Oskár Mažgút Foto: Emília Sojková

SR, ČR: 30 rokov samostatne, ale srdcom stále spolu

28.09.2023 03:00 Tento rok si Česká a Slovenská republika pripomínajú 30 rokov od rozdelenia spoločného štátu. Obe krajiny sú pevne etablované vo svete, patria do európskeho spoločenstva a stretávajú sa ako členovia v mnohých medzinárodných a nadnárodných štruktúrach. Vzťahy medzi oboma krajinami zostali na mimoriadne vysokej úrovni a čo je najcennejšie, nejde iba o deklaratívnu politickú rovinu.

Chorvátsko, Istria: Savudrija - malé prímorské mestečko

28.09.2023 03:00 Pri potulkách Chorvátskom sme na jeden deň zavítali do malého prímorského mestečka s názvom Savudrija, ktoré sa rozprestiera v severozápadnom cípe chorvátskej Istrie, len 8 km severne od známejšieho Umagu. Dominantou Savudrije je maják, ktorý bol postavený na počesť veľkej lásky rakúskeho velikána a miestnej dievčiny. Savudriju vyhľadávajú nielen milovníci pokojnej letnej prímorskej dovolenky, ale tiež vyznávači cyklistiky, trekkingu, joggingu či surfingu. Zvláštnosťou tunajšieho rybárskeho prístavu je spôsob, akým chránia rybárske člny pred búrkami a vetrom. Pomocou kladky ich vyťahujú na vysoké tyče a spúšťajú ich dole až pred rybolovnou sezónou. Text a foto: O. Maňáková

ČR, Kačerov – v Orlických horách stratený

27.09.2023 06:45 Pokiaľ pôjdete do Kačerova v lete, pri storočných stromoch vás budú vítať zaparkované autá s pražskými ŠPZ. Pre ďalšie ročné obdobia sa Kačerov stáva samotou, kde nestretnete živú dušu. Ja sa sem rada vraciam kvôli jednému miestu – tunajšiemu kostolu a priľahlému cintorínu.

SR: Festival súčasného umenia Biela noc 2023

27.09.2023 06:45 Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku – Biela noc, sa tento rok uskutoční od 29. septembra do 1. októbra v Bratislave a od 6. do 8. októbra 2023 v Košiciach.