Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama
Poľsko, soľná baňa vo Wieliczke V. – baňa ako centrum kultúry, športu i zdravia

31.07.2024 04:01 Soľné podzemie vo Wieliczke chce priťahovať turistov v každom období, preto ani tu nezabúdajú na trendy, ktoré so sebou prináša moderná doba. Po ukončení prehliadky sa nemusíte ponáhľať na povrch, ale napríklad si môžete vychutnať nejakú tú dobrotu z typickej poľskej kuchyne.

Grécko, Litochoro – mestečko bohov

31.07.2024 04:01 V našej dnešnej fotogalérií vás zavedieme do gréckeho horského mestečka Litochoro, ktoré je situované na úpätí bájneho pohoria Olymp. Okrem typických kamenných uličiek a pozoruhodných  sakrálnych pamiatok, ponúka aj prechádzku Olympským národným parkom, kde máte možnosť vidieť nádherné mohutné vápencové skaliská, vodopády s priezračnou vodou, kľukaté turistické cestičky, farebnú kvetenu, ako aj tajomné priehlbiny miestnymi nazývané Diove vane.     Text: Oskár Mažgút Foto: Roman Tvarožka

SR, Dechtice – kostol a kláštor uprostred hôr

31.07.2024 04:01 Dnes zavítame približne 3 kilometre od obce Dechtice, do prírodnej rezervácie Katarínka, ktorá sa rozprestiera v náruči malokarpatských hôr. Našim cieľom bude súbor zaniknutých stavieb františkánskeho kostola so zachovanými prvkami múrov a kostolnej veže zo 17. storočia - Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej. Cestou nevynecháme ani pohľad na dnes už nefungujúci technický unikát malokarpatskú lesnú úzkorozchodnú železnicu. Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin

SR, Trnavský kraj – región vinárstva, histórie a umenia I.

30.07.2024 08:32 V západnej časti Slovenskej republiky sa rozprestiera Trnavský kraj. Rozlohou je síce druhý najmenší, za to turistických atraktivít ponúka viac než dosť. Milovníci histórie môžu absolvovať prehliadku Trnavy nazývanej aj Malý Rím, pre tých čo obľubujú kúpeľníctvo odporúčame návštevu Piešťan, Veľkého Medera či Galanty, pre gurmánov i vyznávačov špecifickej architektúry zas Skalicu a pre pútnikov je dozaista povinnou zastávkou malebný Šaštín-Stráže.

Vysoké Tatry: Nové medzinárodné linky

30.07.2024 08:32 Mestu Vysoké Tatry sa podarilo dohodnúť novú medzinárodnú autobusovú linku spájajúcu Starý Smokovec s poľským Nowym Targom. Nové spojenie je zabezpečené počas víkendov a sviatkov 2x denne v oboch smeroch.

Dotyk jari vašimi očami I.

30.07.2024 08:32 Tohtoročná zima nám nadelila mnoho snežných radovánok, avšak jar už klope na dvere. Pomaly, ale iste sa tráva zazelená, stromom sa prinavrátia listy, ľudia zhodia hrubé kabáty a všade navôkol bude prekypovať nový život. Takto znela anotácia jednej z našich jarných fotosúťaží. Zaslali ste nám množstvo krásnych fotografií, ktorých prvý výber vám prinášame prostredníctvom dnešnej fotogalérie.   Text: redakcia Foto: Leon Martinez Ricardo , pri fotografiách

SR, Štúrovo – mesto vody a tolerancie I.

29.07.2024 01:45 Pri objavovaní krás Slovenska sa tentoraz zastavíme v najteplejšom, najjužnejšom a dozaista i najtolerantnejšom meste, ktoré sa rozprestiera juhozápadne od sútoku veľtoku Dunaja a rieky Hron. Asi už viete, že v nasledujúcich riadkoch sa vydáme za poznávaním hraničného mesta Štúrovo.

SR, Malinovo – prechádzka okolo kaštieľa

28.07.2024 05:30 Minulý týždeň sme navštívili dedinku Zálesie, ktorej hlavným turistickým lákadlom je drevená promenáda na Malom Dunaji. Dnes sa presunieme o pár sto metrov ďalej do obce Malinovo , kde máme naplánovanú prechádzku miestnym parkom.

SR: Krásy Slovenska 5-6/2024 v predaji!

28.07.2024 05:30 Jarné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s publicistom, turistom, horolezcom, fotografom a amatérskym vojenským historikom – Jozefom Vričanom, predstaví skalný klenot Vršatské bradlá aj verejnosti voľne prístupné jaskyne.

Slovenské múzeum máp oslavuje 6. narodeniny

28.07.2024 05:30 Kto by povedal, že od 28. mája 2018 dokáže tak rýchlo ubehnúť 6 rokov? Presne v tento dátum sa symbolickým prestrihnutím zelenej stuhy sprístupnila pre verejnosť expozícia Slovenského múzea máp.

Portugalsko, Azorské ostrovy: Európsky Nový Zéland

27.07.2024 10:00 Ostrovy večnej jari? Uprostred Atlantiku? To je Azorské súostrovie. Deväť pozoruhodných vulkanických ostrovov vyčnievajúcich do Atlantického oceánu. Smerom k západu sa nachádza ostrov Flores a ostrov Corvo, v strede ostrovy Graciosa, Terceira, Sao Jorge, Pico a Faial a smerom na východ Sao Miguel, Santa Maria a Formigas. Všetky ostrovy okrem ostrova Santa Maria sú vulkanické. Nachádzajú sa na troch litosférických doskách: Euroázijskej, Africkej a Severoamerickej.

Kanada: Whistler – horská dedina II.

26.07.2024 04:00 Južné kopce dediny Whistler už poznáme. Čo ale nájdeme na severe? V okolí dediny sa nachádza bohatá sieť cyklochodníkov, ktoré sa nazývajú Valley Trails. Celé okolie je pokojné, vedie tu iba jedna hlavná cesta č. 99 .

Irán, Isfahán – jedinečná pýcha Peržanov

26.07.2024 04:00 Dnes sa pozrieme do Isfahánu – bývalého hlavného mesta Perzie. Leží na križovatke významných obchodných ciest, a tak v minulosti patril k najbohatším mestám sveta. Najväčší rozkvet zažilo mesto na prelome 16. a 17. storočia a z toho obdobia pochádza aj najviac stavieb. Lieta sem niekoľko medzinárodných spojov z arabských krajín aj z Turecka alebo sa sem môžete dostať vlakom či autobusom z Teheránu. Ak ale máte z cestovania po Iráne obavy, prehliadnite si ho z pohodlia vášho domova.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Dexter Britain

Olivový olej v Istrii: Ako zažiť to najlepšie z Chorvátska

25.07.2024 18:15 Istria, nádherný polostrov Chorvátska, je známa svojimi scenickými krajinami, historickými pamiatkami a kulinárskymi lahôdkami, pričom olivový olej je jedným z jej najcennejších produktov. Tento región, často označovaný ako "Toskánsko Chorvátska," sa pýši jednými z najlepších olivových olejov na svete. Tu je návod, ako zažiť to najlepšie z istrijského olivového oleja a vychutnať si nezabudnuteľnú cestu cez jeho olivové háje.

ČR, Moravský kras – Náučný chodník Macocha III.

25.07.2024 08:00 Minulý týždeň sme sa priblížili k nášmu cieľu, ktorým bola úchvatná priepasť Macocha. Potom, ako sme ju mali možnosť pozorovať z Dolného mostíka, sme sa o jej monumentálnosti išli presvedčiť zhora, a to konkrétne z Horného mostíka.