Rozšírené hľadanie
Piatok 10. Máj 2024 |
meniny má Viktória
Rolls-Royce Cullinan po facelifte. Series II prináša 2 miliónov stehov a skoro 18 kilometrov nití

10.05.2024 14:30 Najpredávanejší model britskej noblesnej značky – Rolls-Royce Cullinan – má za sebou medzigeneračnú modernizáciu, ktorá z neho robí možno až trochu príliš vyzývavý automobil, podľa tvorcov to ale dáva zmysel. Vrcholné SUV si kupujú hlavne mladší zákazníci, ktorí v priebehu necelých 15 rokov znížili celkový vekový priemer klientely  Rolls-Royce z 56 na 43 rokov! Preto asi neprekvapí, že sa na aute objavuje podsvietená maska, výraznejšie diódové pásy denného svietenia či až 23-palcové disky.

Bohatí už nechcú elektromobily, tvrdí šéf Bugatti a značky Rimac. Má to dopad na chystané novinky

10.05.2024 14:30 Tradicionalisti sa obávali, že šéf Bugatti, Mate Rimac, ktorý postavil a preslávil svoje meno i biznis na vývoji a výrobe elektromobilov, urobí v prestížnej francúzskej značke prevrat a prerobí nové modely na batérie. Ako sa však ukazuje, deje sa presný opak. Firma nielenže čoskoro predstaví nástupcu Chironu poháňaného atmosférickým šestnásťvalcovým motorom, ale navyše čisto elektrický Rimac Nevera nedostane nástupcu s týmto typom pohonu! Šéf tvrdí, že najbohatšia klientela stráca o elektromobily záujem.

Čo sa deje v tuneli Višňové? Nová diaľnica D1 ušetrí motoristom 6 eur a 20 minút času!

10.05.2024 14:30 Bude to najdlhší cestný tunel na Slovensku. Čo sa deje v tuneli Višňové, resp. na stavbe D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala aktuálne? To prezrádza video zverejnené na YouTube kanáli Popradská Okružná, no vieme už aj z vyjadrení politikov, že tlačia na čo najneskoršie otvorenie tunela s ohľadom na kritickú situáciu pod Strečnom. Súčasná cesta prvej triedy má problémy kvôli hrozbe zosuvu skál.

Nová Alpine Alpenglow Hy4 má vodíkový spaľovací motor! Zatiaľ štvorvalec, čoskoro dostane V6

10.05.2024 14:30 V Renaulte sa dejú pozoruhodné veci. Jeho športová značka práve predstavila okruhový prototyp Alpine Alpenglow Hy4, ktorý je poháňaný vodíkovým spaľovacím motorom. Zatiaľ je to len relatívne menej zaujímavý dvojlitrový štvorvalec s výkonom 340 koní, ktorý by nemal mať nič spoločné s jednotkou v A110, automobilka však aktuálne vyvíja pre tento automobil vidlicový šesťvalcový agregát. Novinka má údajne poslúžiť pri vývoji budúcich súťažných ale tiež pripravovaných sériových vozidiel.

Problém s obľúbenou diaľničnou známkou: Veľa Slovákov zbytočne prichádza o peniaze

10.05.2024 14:30 Ak si ju kúpite neskoro, prerobíte. Problém s obľúbenou diaľničnou známkou nastáva vtedy, ak sa rozhodnete pre kúpu klasickej ročnej diaľničnej známky v priebehu roka namiesto toho, aby ste si zadovážili 365-dňovú verziu. Platí sa rovnaký poplatok 60 eur, no 365-dňová známka je omnoho flexibilnejšia, keďže jej platnosť nie je obmedzená na daný kalendárny rok a január budúceho roka.

Obrat aj vo VW. Ešte pred rokom odmietaný pohon je späť kvôli slabým predajom elektromobilov

09.05.2024 18:30 Ešte pred rokom boli plug-in hybridy vo Volkswagene neperspektívny odmietaný pohon a priznáva to aj najvyšší šéf Thomas Schäfer. S ukončením dotácií na elektromobily v Nemecku a celkový pokles ich predajov v priebehu posledných šiestich mesiacov sa však nálada v koncerne zmenila. VW ústami svojho generálneho riaditeľa priznáva, že chystá veľké investície hlavne do plug-in hybridov, ktoré majú byť „mostom k čistej elektrifikácii“. Ich vývoj ale nepôjde na úkor plánovaných nových batériových platforiem.

Nový úsek rýchlostnej cesty R1: Urobili významný krok pri Banskej Bystrici!

09.05.2024 18:30 Konečne začínajú. Nový úsek rýchlostnej cesty R1 ide do výstavby. Existujúca cesta na strednom Slovensku už nestačí a R1 sa tak dočká predĺženia z Banskej Bystrice až po Slovenskú Ľupču. Okrem toho sa preložkou cesty spajajúcou najväčšie mesto stredného Slovenska a Brezno podarí vyriešiť nevyhovujúci stav mostov, ktorých stav nevyhovuje potrebám ďalšej prevádzky. V rámci novej časti rýchlostnej cesty postavia 12 mostov a takisto mimoúrovňovú križovatku Šalková.

Prevezmú slovenské diaľnice cudzie firmy z komunistickej krajiny? Štát má nový zámer

09.05.2024 18:30 Premiér Fico má plán, do ktorého chce zapojiť Čínu. Prevezmú slovenské diaľnice cudzie firmy? V rámci projektov verejno-súkromného partnerstva by stavebné spoločnosti zo zahraničia rýchle cesty u nás nielen postavili, ale zostali by v ich správe na dlhšie obdobie, zvyčajne ide o desiatky rokov. Vláda má podľa premiéra Roberta Fica zámer, na ktorom by chcela spolupracovať aj s ázijskými firmami z najľudnatejšej krajiny sveta.

Nové radary kontrolujú dva prekvapivé priestupky, klasickým manévrom im už neďaleko SR neuniknete

09.05.2024 18:30 Chystáte sa na dovolenku autom? Pokročilé radary kontrolujú dva prekvapivé priestupky, s ktorými mnohí vodiči nepočítajú. Začali ich umiestňovať konkrétne v Chorvátsku, ktoré je už tradične letnou dovolenkovou destináciou pre mnohé rodiny zo Slovenska. Keď pritom niektorí hovoria, že dovolenka na Jadrane už nie je taká lacná ako kedysi, mali by ste si dať pozor na to, aby sa vám nepredražila ešte viac, a to kvôli zbytočným pokutám.

Nové BMW M4 CS oficiálne. Pod kapotou 550 koní z CSL, čas na Nordschleife a predaj už od mája

09.05.2024 08:30 Špeciálna odľahčená verzia M4 CSL bola obmedzená na 1000 kusov, ak vám ale stačí jej silnejší motor, riešenie existuje. Nové BMW M4 CS je v takom prípade pripravené presne pre vás – má trojlitrový radový šesťvalec s výkonom vyladeným na 550 koní, stovku zvládne za 3,4 sekundy, štandardne má obmedzovač rýchlosti posunutý za hranicu 300 kilometrov za hodinu a Nemci dokonca prezradili aj jeho čas na Nürburgringu. Novinka zvládla Nordschleife za 7:21,989 minúty. Manuálnu prevodovku ale nečakajte...

Mercedes otáča. Podľa šéfa sú elektromobily a autá so spaľovacími motormi rovnocenné

09.05.2024 08:30 Ešte nedávno boli elektromobily pre Mercedes i najvyššieho šéfa jednoznačnou voľbou. Zdá sa však, že autá so spaľovacími motormi a hviezdou na kapote tak rýchlo neskončia. Ola Källenius pred pár dňami v rámci valného zhromaždenia pred akcionármi oznámil, že transformácia môže trvať dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, napríklad aj kvôli pomalšiemu rozvoju nabíjacej infraštruktúry. Zároveň zdôraznil rovnocennosť spaľovacích motorov a elektrického pohonu a dodal, že firma nechá rozhodovať zákazníkov.

Nový Bentley Batur Convertible má ešte W12, náhrada za tento motor však už existuje

09.05.2024 08:30 Bentley začne nahradzovať dvanásťvalce plug-in hybridmi V8 s kombinovaným výkonom 750 koní, nový Batur Convertible však ešte ostáva pri pohonnej jednotke W12. Má tiež 750 koní, krútiaci moment rovných 1000 newtonmetrov, výfukové koncovky z titánu sú z 3D tlačiarne a produkcia auta bude veľmi prísne limitovaná. Briti sa rozhodli, že vyrobia len 16 kusov, ktoré majú byť zároveň oslavou odchádzajúceho vrcholného benzínového motora. Ručnú stavbu každého z nich si berie na starosť divízia Mulliner.

Nový Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet: plátenná strecha, radový šesťvalec a pohon 4x4

07.05.2024 16:46 Mercedes predstavil ostrú verziu kupé koncom minulého roka a teraz ju logicky nasleduje otvorená karosárska verzia AMG CLE 53 Cabriolet aj s dodatkom 4Matic+. Okrem radového šesťvalca zaujme na tomto aute tiež aktívne riadenie kolies zadnej nápravy alebo špeciálna povrchová úprava kožou čalúnených sedadiel, ktorá dokáže na slnku ochladiť povrch až o dvanásť stupňov Celzia v porovnaní s bežnou kožou.

Komponenty M Performance pre BMW 5 Touring. Továrenský tuning, ak sa chcete odlišovať

07.05.2024 16:46 BMW čoskoro predstaví novú M5 aj vo verzii Touring, ak vám ale stačí samotný dramatický vizuál, je tu pre vás nový balíček divízie M Performance. Je určený pre elektrickú i klasicky poháňanú päťku kombi a okrem hromady spojlerov vyrobených z karbónu či lakovaného plastu vystuženého aramidovými vláknami obsahuje napríklad aj výkonnejší brzdový systém, nové typy hliníkových diskov alebo digitálne striekané ozdobné nápisy na karosérii v čiernej farbe Frozen Black.

Tvár namiesto kľúča? Continental dáva spojeniu bezkľúčové odomykanie a štartovanie novú podobu

07.05.2024 16:46 Pojmy ako bezkľúčové odomykanie a štartovanie by konečne nemuseli byť len frázy, ktoré automobilky používajú na prilákanie zákazníkov či zaplatenie digitálnych kľúčov. Continental dáva týmto výrazom inú dimenziu, pretože by mohli konečne reálne popisovať systém, ktorý vážne nepotrebuje fyzický ani digitálny kľúč. Využíva technológiu In2Visible, ktorú konštruktéri Continentalu prvýkrát použili aj mimo interiéru auta. Zahŕňa špeciálnu kameru a softvér od partnera z oblasti biometrie.

Následujúci mesiac