Rozšírené hľadanie
Štvrtok 9. Máj 2024 |
meniny má Roland
Obrat aj vo VW. Ešte pred rokom odmietaný pohon je späť kvôli slabým predajom elektromobilov

09.05.2024 15:00 Ešte pred rokom boli plug-in hybridy vo Volkswagene neperspektívny odmietaný pohon a priznáva to aj najvyšší šéf Thomas Schäfer. S ukončením dotácií na elektromobily v Nemecku a celkový pokles ich predajov v priebehu posledných šiestich mesiacov sa však nálada v koncerne zmenila. VW ústami svojho generálneho riaditeľa priznáva, že chystá veľké investície hlavne do plug-in hybridov, ktoré majú byť „mostom k čistej elektrifikácii“. Ich vývoj ale nepôjde na úkor plánovaných nových batériových platforiem.

Nový Bentley Batur Convertible má ešte W12, náhrada za tento motor však už existuje

09.05.2024 15:00 Bentley začne nahradzovať dvanásťvalce plug-in hybridmi V8 s kombinovaným výkonom 750 koní, nový Batur Convertible však ešte ostáva pri pohonnej jednotke W12. Má tiež 750 koní, krútiaci moment rovných 1000 newtonmetrov, výfukové koncovky z titánu sú z 3D tlačiarne a produkcia auta bude veľmi prísne limitovaná. Briti sa rozhodli, že vyrobia len 16 kusov, ktoré majú byť zároveň oslavou odchádzajúceho vrcholného benzínového motora. Ručnú stavbu každého z nich si berie na starosť divízia Mulliner.

Mercedes otáča. Podľa šéfa sú elektromobily a autá so spaľovacími motormi rovnocenné

09.05.2024 15:00 Ešte nedávno boli elektromobily pre Mercedes i najvyššieho šéfa jednoznačnou voľbou. Zdá sa však, že autá so spaľovacími motormi a hviezdou na kapote tak rýchlo neskončia. Ola Källenius pred pár dňami v rámci valného zhromaždenia pred akcionármi oznámil, že transformácia môže trvať dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo, napríklad aj kvôli pomalšiemu rozvoju nabíjacej infraštruktúry. Zároveň zdôraznil rovnocennosť spaľovacích motorov a elektrického pohonu a dodal, že firma nechá rozhodovať zákazníkov.

Nové BMW M4 CS oficiálne. Pod kapotou 550 koní z CSL, čas na Nordschleife a predaj už od mája

09.05.2024 15:00 Špeciálna odľahčená verzia M4 CSL bola obmedzená na 1000 kusov, ak vám ale stačí jej silnejší motor, riešenie existuje. Nové BMW M4 CS je v takom prípade pripravené presne pre vás – má trojlitrový radový šesťvalec s výkonom vyladeným na 550 koní, stovku zvládne za 3,4 sekundy, štandardne má obmedzovač rýchlosti posunutý za hranicu 300 kilometrov za hodinu a Nemci dokonca prezradili aj jeho čas na Nürburgringu. Novinka zvládla Nordschleife za 7:21,989 minúty. Manuálnu prevodovku ale nečakajte...

Tvár namiesto kľúča? Continental dáva spojeniu bezkľúčové odomykanie a štartovanie novú podobu

07.05.2024 23:00 Pojmy ako bezkľúčové odomykanie a štartovanie by konečne nemuseli byť len frázy, ktoré automobilky používajú na prilákanie zákazníkov či zaplatenie digitálnych kľúčov. Continental dáva týmto výrazom inú dimenziu, pretože by mohli konečne reálne popisovať systém, ktorý vážne nepotrebuje fyzický ani digitálny kľúč. Využíva technológiu In2Visible, ktorú konštruktéri Continentalu prvýkrát použili aj mimo interiéru auta. Zahŕňa špeciálnu kameru a softvér od partnera z oblasti biometrie.

Komponenty M Performance pre BMW 5 Touring. Továrenský tuning, ak sa chcete odlišovať

07.05.2024 13:01 BMW čoskoro predstaví novú M5 aj vo verzii Touring, ak vám ale stačí samotný dramatický vizuál, je tu pre vás nový balíček divízie M Performance. Je určený pre elektrickú i klasicky poháňanú päťku kombi a okrem hromady spojlerov vyrobených z karbónu či lakovaného plastu vystuženého aramidovými vláknami obsahuje napríklad aj výkonnejší brzdový systém, nové typy hliníkových diskov alebo digitálne striekané ozdobné nápisy na karosérii v čiernej farbe Frozen Black.

Nový Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet: plátenná strecha, radový šesťvalec a pohon 4x4

07.05.2024 13:01 Mercedes predstavil ostrú verziu kupé koncom minulého roka a teraz ju logicky nasleduje otvorená karosárska verzia AMG CLE 53 Cabriolet aj s dodatkom 4Matic+. Okrem radového šesťvalca zaujme na tomto aute tiež aktívne riadenie kolies zadnej nápravy alebo špeciálna povrchová úprava kožou čalúnených sedadiel, ktorá dokáže na slnku ochladiť povrch až o dvanásť stupňov Celzia v porovnaní s bežnou kožou.

Nový druh križovatky na Slovensku: Znižuje rýchlosť áut a naschvál ich obmedzuje veľa ostrovčekmi!

07.05.2024 03:15 V Bratislave pribudne novinka v doprave. Nový druh križovatky na Slovensku má vraj riešiť problém s príliš rýchlou jazdou niektorých motoristov a vznikajúcich nebezpečných situácií. Ako vidno aj na priloženom  obrázku vpravo, v bratislavskom Lamači zistili, že na ulici Podháj nepomáhajú informačné radary upozorňujúce vodičov na ich aktuálnu rýchlosť a rozhodli sa pre iný prístup. Ani polícia nevypočula žiadosti samosprávy o umiestnenie stacionárnych radarov, ktoré by prekročenie rýchlosti pokutovali. Čo prinesie takzvaná križovatka holandského druhu, prvá svojho druhu minimálne v Bratislave?

Pokuta 800 eur za porušenie rýchlosti o 11 km/h?! Mnohí nepoznajú pravidlo, ktoré navyšuje sankcie

07.05.2024 03:15 Očakávali by ste sankciu v rádovo desiatkach eur? Pokuta 800 eur za porušenie rýchlosti môže byť na Slovensku realitou za špecifických podmienok už pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti o 11 kilometrov za hodinu. Treba však hneď na úvod povedať, že ide skôr o výnimku, s ktorou je dobré so oboznámiť, no reálne bývajú pokuty od polície za rýchlosť na Slovensku výrazne zhovievajšie.

Čelné sklá s rozšírenou realitou! Podľa Nissanu a ďalších je to budúcnosť zobrazovania informácii

06.05.2024 16:45 Dnes má takmer každý moderný automobil dve alebo viac obrazoviek, no z hľadiska bezpečnosti to nie je ideálne, obzvlášť ak sú dotykové. Problematiku počtu displejov by mal riešiť koncept, ktorý je už v podstate známy. Čelné sklá s rozšírenou realitou by mali nahradzovať digitálne prístroje a integrovať displej priamo do čelného skla. Týmto spôsobom sa informácie budú zobrazovať priamo v zornom poli vodiča. Koncept je známy, lenže stále sa čaká na vhodnú technológiu, ktorou by ho bolo možné realizovať.

Veľká diaľnica stredom Slovenska! Nestačí im nová D1, chcú spojiť dve významné diaľnice

06.05.2024 16:45 Zatiaľ čo úsek D1 Hubová – Ivachnová stavajú podľa plánu, Ružomberok má pre štát odkaz. Veľká diaľnica stredom Slovenska a rýchlostná cesta R3 v smere na Oravský Podzámok by vraj dokázali citeľným spôsobom vyriešiť dopravné problémy mesta. Povedané inými slovami, je zjavné, že okresné mesto je nateraz spokojné s tempom výstavby obchvatu v podobe diaľnice D1, no zároveň sa dožaduje ďalších rýchlych ciest v regióne.

Na Slovensko prichádza modernizovaný Hyundai i30, koľko stojí?

06.05.2024 16:45 Vynovený Hyundai i30 zostáva na trhu bez vrchnolej verzie i30 N. Kto chce „nadupané“ eNko, musí loviť medzi skladovými zásobami. Čo však ponúkne modernizovaný Hyundai i30 v základe a na akých cenách začína?

Nové dopravné obmedzenia okolo Bratislavy: Oprava viacerých dôležitých mostov už nepočká

06.05.2024 07:15 V Bratislavskom kraji rozbiehajú opravy  hneď niekoľkých mostov: Nové dopravné obmedzenia okolo Bratislavy budú dočasné do doby, kým rekonštrukcie ukončia. Z časového hľadiska sú rekonštrukčné práce plánované do konca tohto roka. Opravy sa dočká napríklad most medzi Zohorom a Lábom a práce budú prebiehať taktiež na Pezinskej Babe.

Od začiatku roka si slováci doviezli 20 tisíc jazdeniek

06.05.2024 07:15 V apríli bolo na Slovensko spoza hraníc individuálne dovezených 5 443 osobných vozidiel, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Za prvé štyri mesiace roka je ich spolu už 20 806. V januári ich bolo 4 679, vo februári 5 211 a v marci 5 473. Kým medzimesačne ich počet zostal prakticky na rovnakej úrovni , medziročne je tu opäť veľký nárast. Vlani v apríli si slováci doviezli 4 990 osobných ojazdených vozidiel, čo je v porovnaní s minulým mesiacom nárast o 453 automobilov.

Pozvánka na expozíciu Cars in The Castle – Holíč #3

05.05.2024 21:15 V nedeľu, 19. mája 2024, iniciatíva AMTS Slovakia, s podporou mesta Holíč, mediálnou podporou TOPSPEED.sk a partnerov podujatia organizujú v poradí 3. epizódu seriálu Cars in The Castle. Uprostred mája to bude v majestátnom areáli Holíčskeho zámku, ktorá spája komunitu automobilových nadšencov naprieč celým Slovenskom.

Následujúci mesiac