Rozšírené hľadanie
Pondelok 16. September 2024 |
meniny má Ľudomila
Nekonečný ľad, sopečné erupcie aj asteroid: Matku Zem ohrozili veľmi dramatické udalosti

31.08.2024 23:30 Naša planéta Zem má za sebou dramatickú minulosť. Od svojho vzniku pred 4,5 miliardami rokov prešla mnohými búrlivými obdobiami, ale nakoniec sa pokryla vodou a stala sa pohostinnou pre život.

Objav, ktorý prepíše naše dejiny: Na východe našli unikátny hrob

31.08.2024 13:15 Slovensko-poľskému archeologickému tímu sa v obci Hatalov v okrese Michalovce v lokalite Ridziny podaril mimoriadny nález. Pri výskume mohylových násypov objavili veľmi dobre zachované kostrové pozostatky muža vo veku 16 až 18 rokov. Podľa archeológov bol príslušníkom najstaršieho indoeurópskeho obyvateľstva jamovej kultúry z obdobia rokov 3300 až 2600 pred naším letopočtom.

Zabudnite na ananás, neapolský kuchár pobúril pizzou s iným ovocím

31.08.2024 13:15 Taliansky kuchár a majiteľ niekoľkých reštaurácií Gino Sorbillo začal ponúkať ako letnú novinku pizzu s červenou dyňou. Sorbillo už predtým experimentoval s netradičnými verziami talianskeho pokrmu, robil pizzu s ananásom alebo banánom. Užívatelia sociálnych sietí sa v komentároch delia na tých, ktorí chcú novinku ochutnať, a na tých, ktorí ju kritizujú ako nedôstojný výstrelok, píše agentúra APA.

Slováci môžu na niektorých letiskách v Mexiku využívať elektronické brány

31.08.2024 13:15 Slováci môžu od 23. augusta využívať elektronické brány v príletových halách na medzinárodných letiskách v Mexico City, Cancúne, San José del Cabo a Guadalajare. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informovalo na webe.

FOTOREPORTÁŽ: Laos je skrytým rajom pre dobrodruhov

31.08.2024 03:15 Laos leží v srdci Indočíny, obklopený Thajskom, Kambodžou, Vietnamom, Čínou a Mjanmarskom, kam mieria davy turistov. On sám zostáva v ich tieni, hoci dobrodruhom ponúka množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Tu sú dôvody, prečo by ste mali zaradiť Laos na svoj zoznam destinácií zaradiť aj vy.

Zabudnite na ananás, neapolský kuchár ponúka pizzu s melónom

31.08.2024 03:15 Taliansky kuchár a majiteľ niekoľkých reštaurácií Gino Sorbillo začal ponúkať ako letnú novinku pizzu s červenou dyňou. Sorbillo už predtým experimentoval s netradičnými verziami talianskeho pokrmu, robil pizzu s ananásom alebo banánom. Užívatelia sociálnych sietí sa v komentároch delia na tých, ktorí chcú novinku ochutnať, a na tých, ktorí ju kritizujú ako nedôstojný výstrelok, píše agentúra APA.

Ministerstvo varuje: Na týchto chorvátskych plážach sa rozhodne nekúpte!

30.08.2024 17:30 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na zvýšené riziko znečistenia vôd a morskej vody v niektorých oblastiach Chorvátska. Aktuálne je situácia zhoršená v mori na juhu Chorvátska , kde sa v mori nachádza nebezpečná baktéria Escherichia coli. Kúpanie na tejto pláži sa až do odvolania neodporúča. Rezort o tom informoval na webe.

Slovenské národné povstanie zasiahlo aj Prievidzu: Bojovníkov pripomínajú dva pomníky

30.08.2024 17:30 Boje počas Slovenského národného povstania zasiahli i Prievidzu a jej okolie. Statočnosť partizánov i obete druhej svetovej vojny pripomína v okresnom meste dvojica pomníkov, okrem Pamätníka SNP na Banskej je to i rovnako monumentálny Pomník padlým v SNP priamo na Námestí slobody.

Starý hrad, rozhľadňa aj jurta: 8 unikátnych miest, kde môžete v Maďarsku stráviť noc

30.08.2024 08:00 Maďarsko, najmä jeho hlavné mesto Budapešť, je známe svojimi nádhernými hotelmi, z ktorých mnohé sídlia v historických budovách. Krajina však má čo ponúknuť aj dobrodružným turistom, ktorí chcú prespať na vzrušujúcejšom mieste, mimo tradičných ubytovacích zariadení. Chceli by ste stráviť noc pod korunami stromov alebo v autentickej jurte? Alebo obdivovať hviezdy z rozhľadne? Či oddýchnuť si na mieste, ktoré je prístupné len na lodi? Tu je niekoľko tipov, ak hľadáte špeciálne miesta na pobyt v Maďarsku!

Rázny krok v obľúbenej destinácii: Byty s turistami odpojili od vody

29.08.2024 22:15 Vedenie španielskeho mesta Sevilla tento rok nechalo odpojiť prívod vody do šiestich bytov, ktoré ich majitelia nelegálne ponúkali turistom na krátkodobé prenájmy. Krok mesta schválili aj právnici a andalúzska metropola tak chce v boji proti nadmernému turizmu postupovať aj naďalej. Bez vody by nakoniec mohlo byť až 5000 bytov, napísal denník Le Figaro.

Bilíkova chata patrí k najznámejším, nesie meno popraveného partizána

29.08.2024 12:30 Bilíkova chata vo Vysokých Tatrách nesie názov po partizánovi, ktorého v roku 1944 popravili na Kežmarskom hrade. Leží v nadmorskej výške 1255 metrov na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu. V súčasnosti je z nej celoročne otvorený horský hotel. Riaditeľka popradského pracoviska Štátneho archívu v Prešove Zuzana Kollárová pre TASR uviedla, že chatu postavili na popud významnej tatranskej osobnosti Michala Guhra. Meno po Pavlovi Bilíkovi dostala až o asi 12 rokov neskôr.

Serengeti je domovom najväčších mačkovitých šeliem: Tieto tri tvory nemajú na svete konkurenciu

29.08.2024 02:45 Serengeti, rozsiahla divoká oblasť vo východnej Afrike, je domovom najznámejších a najzaujímavejších divokých zvierat na svete. Spomedzi všetkých vyčnievajú najmä tri veľké mačky, ktoré majú jedinečné vlastnosti a zohrávajú dôležitú úlohu v ekosystéme: majestátny lev, bleskurýchly gepard a nepolapiteľný leopard.

Odborník vysvetľuje rozdiel medzi cestovnou kanceláriou a agentúrou: Na toto si dajte pozor!

29.08.2024 02:45 Pri online nákupe dovolenky je potrebné dávať pozor na to, či ide o oficiálnu stránku cestovnej kancelárie alebo cestovnú agentúru . Tento rozdiel sa môže prejaviť najmä pri vyhlásení krachu, pretože CA nemusí klientom vrátiť peniaze. Upozornil na to majiteľ CK David Gavaľa.

Ťažko skúšaná Gaza: Na mesto duchov ju premenil už Alexander Veľký

28.08.2024 16:45 Cesta do Egypta, kde sa Alexander Macedónsky chce nechať vyhlásiť za nového faraóna, je takmer voľná. Bráni mu v nej už iba jedno veľké mesto. Je ním Gaza, ktorá je akousi bránou do púšte. Metropola, vtedy ovládaná Peržanmi, sa nachádza vysoko na skale a má pevné hradby. Slávneho vojvodcu tak pri jej dobývaní rozhodne nečaká nič jednoduché…

Známe európske destinácie praskajú vo švíkoch: 15 tipov, čím ich ľahko nahradiť

28.08.2024 07:00 V posledných rokoch mnoho európskych destinácií zápasí s nadmerným turistickým ruchom, čo vedie k preplneným uliciam, dlhému čakaniu a zhoršenému zážitku pre cestovateľov. Spravodajský server The Economic Times zostavil prehľad 15 miest a ich alternatív, ktoré ponúkajú podobné kultúrne, historické a malebné zážitky bez zahlcujúcich davov. Na zoznam sa dostala aj Praha, ktorú ET radí nahradiť Brnom.