Rozšírené hľadanie
Štvrtok 19. September 2024 |
meniny má Konštantín
Na indonézskom ostrove sa našla kosť ľudoopa, meral len meter

19.09.2024 15:15 Pred 20 rokmi vedci na indonézskom ostrove Flores objavili fosílie hominida, ktorý dosahoval výšku iba 107 centimetrov, takže dostal prezývku hobit. Novo preskúmané nálezy ukazujú, že niektorí zástupcovia druhu Homo floresiensis žijúci na ostrove boli ešte zhruba o šesť centimetrov menší, píše agentúra AP.

Porucha motora A350 mohla podľa inšpekcie spôsobiť rozsiahle škody

19.09.2024 15:15 Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do "rozsiahlych škôd". Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu, ktorú zverejnili vo štvrtok. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Turecký ostrov Kekova: Podmorský unikát, za ktorým sa oplatí cestovať

19.09.2024 15:15 Pamukkale, Antalya, Kapadócia... Mnohé turecké destinácie sú turistom veľmi dobre známe. Kekova ťahá za trochu kratší koniec, pritom práve tu nájdete unikát, za ktorým sa oplatí cestovať.

Zdolali sme Kilimandžáro: 5 jednoduchých rád, s ktorými to zvládnete aj vy

19.09.2024 15:15 Kilimandžáro, alebo aj strecha Afriky, nie je len ďalším kopcom na zozname horolezcov. Je to symbol odvahy, vytrvalosti a dychberúcej krásy prírody. Každý rok sa tisíce dobrodruhov vydávajú na cestu, aby sa pokúsili dosiahnuť jeho vrchol, a pri tom objavili časti seba samých, ktoré predtým nepoznali.

Obrovské nešťastie: Turistku v španielskych vodách napadol žralok, zraneniam podľahla

18.09.2024 19:30 Žena z Nemecka zomrela napriek snahe záchranárov po tom, čo na ňu pri pobreží západnej Afriky zaútočil žralok. Podľa španielskej námornej záchrannej služby, ktorá ranenej poskytovala pomoc, žena prišla o nohu a zomrela o niekoľko hodín neskôr pri leteckom prevoze do nemocnice. Informovala o tom agentúra AFP.

Svetové Slovensko: 8 unikátnych atrakcií, aké nikde inde nenájdete

18.09.2024 19:30 Slovensko je plné prírodných krás, ale aj turistických zaujímavostí, stvorených človekom. Niektoré dokonca nemajú na svete konkurenciu. Spoznajte osem unikátov našej malej krajiny, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Nožnice zo Solingenu vlastnil každý Nemec. Posledná majiteľka mala zvláštnu podmienku

18.09.2024 19:30 Solingen sa nachádza na predmestí Wuppertalu. Je to mestečko, ktoré sa skladá z niekoľkých častí a tiahne sa popri rieke niekoľko kilometrov. Nájdete v ňom napríklad múzeá Laurela a Hardyho, plagiátorstva alebo baníctva. Sídli tu tiež známa fabrika na výrobu gumených cukríkov. Najobľúbenejšou turistickou vychytávkou je však bývalá továreň, v ktorej vyrábali najznámejší produkt tohto regiónu.

Svetové unikáty u nás doma: 8 slovenských atrakcií, ktoré nikde inde nenájdete

18.09.2024 09:30 Slovensko je plné prírodných krás, ale aj turistických zaujímavostí, stvorených človekom. Niektoré dokonca nemajú na svete konkurenciu. Spoznajte osem unikátov našej malej krajiny, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Na Pražskom hrade vystavili korunovačné klenoty, novinkou je hologram

17.09.2024 23:45 Vo Vladislavskej sále Starého kráľovského paláca na Pražskom hrade sú od utorka v rámci osláv sviatku svätého Václava vystavené české korunovačné klenoty. Výstava sa tento rok zameriava na drahokamy, ktorými sú klenoty ozdobené. Ráno už čakali v rade pred palácom desiatky ľudí, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Stratené mesto v srdci Španielska: Prekrásna Azahara vraj vznikla pre radosť konkubíny

17.09.2024 13:30 „Bolo jedným z najnádhernejších, najznámejších a najveľkolepejších miest, aké kedy človek postavil,“ skladá Azahare hold moslimský učenec Ibn Challikán Medine. Tzv. Žiariace mesto bolo vyše 900 rokov stratené napriek tomu, že sa nachádza v samotnom srdci Španielska. Akými divmi sa mohlo „maurské mesto snov“ pochváliť?

Vedci odhalili nový najvyšší vrchol vo francúzskom pohorí - a utajili ho

17.09.2024 03:45 Pohorie Jura, rozkladajúce sa medzi Francúzskom a Švajčiarskom, má nový najvyšší vrchol, pomenovaný J1, ktorý dosahuje výšku 1720 metrov nad morom, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na štúdiu, o ktorej informovala univerzita v Lausanne.

Od horúceho raja vás delí len pár hodín: Na ktorú egyptskú pláž by ste sa mali vybrať na dovolenku?

17.09.2024 03:45 Egypt patrí medzi dovolenkové stálice Slovákov. Jeho výhodou je, že let tam trvá len tri či štyri hodiny a oddych pri mori si môžete užiť v podstate počas celého roka. Spojiť sa dá aj so spoznávaním zaujímavých historických pamiatok!

Európsky Alcatraz: Nedobytnú pevnosť na mori nájdete aj v Grécku

16.09.2024 17:15 Nafplio parí z historického hľadiska medzi najvýznamnejšie mestá v Grécku, preto bolo už v minulosti veľmi dobre chránené. Ako jeden z obranných prvkov vybudovali na mori v blízkosti pobrežia hrad Bourtzi, ktorý pripomína európsku verziu slávneho Alcatrazu.

Užitočné aj krásne: 5 železničných mostov, ktoré lákajú davy turistov

16.09.2024 07:15 Železničné mosty nie sú iba stavby na uľahčenie prepravy a vytvorenie dopravného prepojenia v ťažko dostupných terénoch. Často sú technickými a architektonickými skvostami, ktoré lákajú mnoho turistov. U nás je dobre známy Chmarošský viadukt, podobne zaujímavé stavby ale nájdeme aj inde vo svete.

V Pompejach nezabíjal len Vezuv: Smrteľnú ranu obyvateľom zasadili aj zemetrasenia

15.09.2024 22:00 Výbuch Vezuvu, ktorý v roku 79 n. l. zničil Pompeje, zrejme ešte umocnila ďalšia prírodná katastrofa. Naznačujú to kostrové pozostatky objavené archeológmi. TASR informuje na základe štúdie zverejnenej vo vedeckom žurnále Frontiers in Earth Science.

Následujúci mesiac