Rozšírené hľadanie
Sobota 28. September 2024 |
meniny má Václav
Odkaz Sv. Augustína, má byť mementom pre tých, ktorí by začali prijímať zákony v rozpore s prirodzeným právom

27.08.2024 18:00 Na zápas bojovníčok a bojovníkov protikomunistického odboja a na obrovskú skrivodlivosť totalitného režimu voči spoločnosti nemôžeme nikdy zabudnúť. Rovnako ako nemožno zabudnúť ani na odkaz svätého Augustína, ktorý má byť mementom pre tých, ktorí by začali prijímať zákony v rozpore s prirodzeným právom. Pozrite a vypočujte si môj príhovor počas pietnej spomienky v Leopoldove. The post Odkaz Sv. Augustína, má byť mementom pre tých, ktorí by začali prijímať zákony v rozpore s prirodzeným právom appeared first on Verejný ochranca práv.

Chudoba znemožňuje ľuďom prístup k mnohým základným právam a dostáva ich do bezvýchodiskovej situácie. Problémy týchto ľudí už štát viac nemôže odkladať.

22.08.2024 20:00 Dnes som na tlačovej konferencii predstavil svoj prvý pozičný dokument na tému: „„Človek v chudobe a naplnenie jeho ľudských práv v systéme sociálno-zdravotnej starostlivosti“. Podnety, ktoré dostávam, sú, žiaľ, neraz typickým obrazom toho, ako práve chudoba znemožňuje ľuďom prístup k mnohým základným právam a dostáva ich do bezvýchodiskovej situácie. Aj preto som v marci a The post Chudoba znemožňuje ľuďom prístup k mnohým základným právam a dostáva ich do bezvýchodiskovej situácie. Problémy týchto ľudí už štát viac nemôže odkladať. appeared first on Verejný ochranca práv.

Chudobu už štát nemôže ignorovať

22.08.2024 20:00 Som rád, že sme na dnešnej tlačovej konferencii predstavili dokument, ktorý prináša ľudskoprávne svetlo do temných kútov našej spoločnosti, kde sú v kúte skrčení tí najslabší, ktorých si málokto všíma. Všetky závery a odporúčania si môžete prečítať v pozičnom dokumente. Viac sa dozviete vo videu. The post Chudobu už štát nemôže ignorovať appeared first on Verejný ochranca práv.

Chráňme si slobodu!

21.08.2024 13:30 Okupácia. To si povedali mnohé občianky a občania Československej socialistickej republiky pred 56 rokmi. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa predstavoval bezprecedentné siahnutie na slobodu. Počas okupácie v Československu prišlo o život najmenej 108 ľudí, z toho 37 na Slovensku, ďalší boli ťažko zranení. Na augustové dni roku 1968 nemôžeme zabudnúť. Slobodu, ako The post Chráňme si slobodu! appeared first on Verejný ochranca práv.

Ďalší krok s cieľom zvyšovania úrovne ľudských práv na Slovensku

20.08.2024 18:30 Dnes sa v našej Kancelárii uskutočnilo pracovné rokovanie s delegáciou rezortu vnútra, ktorú tvorila štátna tajomníčka rezortu – Lucia Kurilovská, viceprezident Policajného zboru SR – Rastislav Polakovič, poradca ministra vnútra pre vnútornú bezpečnosť – Ladislav Csémi a ďalší. Predmetom pracovného rokovania bola informácia o príprave súhrnnej správy zo systematických návštev Národného preventívneho mechanizmu v celách The post Ďalší krok s cieľom zvyšovania úrovne ľudských práv na Slovensku appeared first on Verejný ochranca práv.

Zubár, ktorý má zmluvu so zdravotnou poisťovňou, vám nesmie účtovať za ošetrenie zubného kazu

20.08.2024 18:30 Za svoju úlohu z pozície verejného ochrancu práv považujem aj sledovanie stavu napĺňania základných práv na ochranu zdravia a bezplatnú starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia. Z médií sa v poslednom období dozvedám, že ľudia odkladajú návštevu zubného lekára z finančných dôvodov, čo sa ešte prehĺbilo skončením poskytovania zubných benefitov zo strany zdravotných poisťovní. Viac The post Zubár, ktorý má zmluvu so zdravotnou poisťovňou, vám nesmie účtovať za ošetrenie zubného kazu appeared first on Verejný ochranca práv.

O živote, plánoch a skúsenostiach Slovákov na Ukrajine

19.08.2024 23:16 V nadväznosti na stretnutie v Krakowe, kde som sa v septembri 2023 zúčastnil medzinárodného fóra venovaného národnostným menšinám na Ukrajine, som mal 12. augusta 2024 príležitosť prijať na pôde Kancelárie verejného ochrancu práv Janu Dudash, ktorá na Ukrajine vedie Spolok slovenských žien Dôvera a pôsobí aj ako pedagogička slovenského jazyka v tomto regióne. Pani Dudash The post O živote, plánoch a skúsenostiach Slovákov na Ukrajine appeared first on Verejný ochranca práv.

O problémoch rómskej národnostnej menšiny

14.08.2024 18:00 Dnes som v Kancelárii verejného ochrancu práv prijal poslancov Národnej rady SR, Petra Polláka ml. a Lukáša Buža, aby sme spoločne diskutovali o aktuálnych problémoch rómskej národnostnej menšiny na Slovensku. Ide najmä o problém s poskytnutím zdravotnej starostlivosti, segregácia rómskych detí v školách, sterilizácie rómskych žien alebo segregácia rómskych žien pri pôrodoch v slovenských nemocniciach. The post O problémoch rómskej národnostnej menšiny appeared first on Verejný ochranca práv.

Pred odchodom za prácou do zahraničia nezabudnite splniť oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni

13.08.2024 13:15 Obrátilo sa na mňa viacero podávateľov, ktorým zdravotná poisťovňa zaslala výzvu na uhradenie tzv. kapitačných poplatkov. Išlo o poistencov, ktorí odišli zo Slovenska za prácou do zahraničia, kde boli aj počas trvania zamestnania poistení, čím im zaniklo zdravotné poistenie na Slovensku. Zdravotnú poisťovňu však o tom, že sú zamestnaní a poistení v zahraničí, neinformovali. Zdravotná The post Pred odchodom za prácou do zahraničia nezabudnite splniť oznamovaciu povinnosť voči zdravotnej poisťovni appeared first on Verejný ochranca práv.

Kľúčom k efektívnejšiemu výkonu pôsobnosti je spolupráca: stretnutie verejného ochrancu práv a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR

12.08.2024 18:00 Na vízii prehĺbenia spolupráce v oblasti výkonu pôsobnosti, ale aj fungovania úradov sme sa dnes zhodli s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomírom Andrassym. Hlavnou témou rokovania, ktoré sa uskutočnilo na pôde Najvyššieho kontrolného úradu v Bratislave, bola možnosť vzájomného zdieľania poznatkov, ale aj spoločného postupu pri riešení výziev, ktorým čelí naša spoločnosť a na The post Kľúčom k efektívnejšiemu výkonu pôsobnosti je spolupráca: stretnutie verejného ochrancu práv a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR appeared first on Verejný ochranca práv.

Deň obetí banských nešťastí

12.08.2024 18:00 10. augusta 2009 sa stala v bani Handlová tragédia, pri ktorej zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ide o najväčšiu tragédiu v dejinách slovenského baníctva. Dnešný pamätný deň je ale spomienkou na všetky obete banských nešťastí na Slovensku. S kyticou bielych ruží som dnes v Handlovej vzdal úctu a česť všetkým baníkom a banským záchranárom, The post Deň obetí banských nešťastí appeared first on Verejný ochranca práv.

Zahraničná služobná cesta v Berlíne

06.08.2024 14:15 Dnes odchádzam z Berlína, kde som sa zúčastnil niekoľkodňovej zahraničnej služobnej pracovnej cesty. Zahraničnej pracovnej cesty som sa zúčastnil na základe pozvania Nemeckej akademickej výmennej služby , ktorej som sa predtým zúčastnil ako aktívny akademik. Absolvoval som dvojdňový workshop na tému: „Právny rámec a výmena znalostí s Ukrajinou“, na The post Zahraničná služobná cesta v Berlíne appeared first on Verejný ochranca práv.

Ma bisteren! Nezabudnime!

05.08.2024 19:00 V piatok sme si pripomenuli 80. výročie likvidácie rómskeho tábora v Osvienčime . Našu úctu a spomienku si zaslúžia nielen tisícky rómskych mužov, žien i detí, ktorí boli počas noci z 2. na 3. augusta 1944 usmrtení v tomto koncentračnom tábore, ale aj všetky ostatné obete nacistického režimu z približne pol milióna Rómov, zavraždených v The post Ma bisteren! Nezabudnime! appeared first on Verejný ochranca práv.