Rozšírené hľadanie
Pondelok 30. September 2024 |
meniny má Jarolím
Praha: Tiziano Vanitas na Pražskom hrade

31.10.2015 00:09 Milovníci výtvarného umenia majú jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s tvorbou talianskeho maliara Tiziana, ktorý patrí k najvýraznejším svetovým umelcom v histórii.

Čína, Na štúdiách: Chu-tchiao sia – medzi vysokohorskými štítmi

31.10.2015 00:09 V maličkom domácom hosteli v blízkosti tiesňavy Tigrieho skoku sme spali spánkom spravodlivých. Hneď po našom príjazde sme sa boli pozrieť na besniacu rieku Ťin-ša 金沙, ktorú v jej najužšom bode údajne preskočil tiger, a pohyb na nezvyčajne čerstvom vzduchu nás veľmi úspešne unavil. Aj tak sme však druhý deň ráno skoro vstali, aby sme si z terasy vychutnali pohľad na slnečné lúče, ktoré nesmelo postupovali ranným oparom.

Francúzsko, Azúrové pobrežie V.: Fréjus a Saint-Raphaël

30.10.2015 00:35 Fréjus a Saint-Raphaël sú veľmi príjemnou alternatívou Saint-Tropez. Atmosféra je tu dosť podobná, a navyše tu môžete nahliadnuť do hlbokej histórie – zachovali sa tu totiž zaujímavé pamiatky z dôb vlády Rimanov. Mesto Fréjus vzniklo už v stredoveku a leží ďalej od pobrežia, naopak Saint-Raphaël vznikol ako prístav. Aj tu si môžete vybrať z niekoľkých piesočných pláží, posedieť v jednej z mnohých kaviarní alebo sa prejsť historickým centrom. Toto dvojmestie na Azúrovom pobreží si zaslúži aj niekoľkodňovú návštevu, o čom sa môžete presvedčiť v našom dnešnom videu. Text a video: Matouš Vinš Hudba: Cory Gray

Kazachstan, Astana – stepné veľkomesto

30.10.2015 00:35 Možno si z minulého článku pamätáte niečo o Almaty, kedysi hlavnom meste Kazachstanu, ktoré je najväčším mestom krajiny. Práve Astana Almaty nahradila.

Bojnice: Múzeum zverejnilo program na rok 2016

30.10.2015 00:35 Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice zverejnilo kalendár podujatí na rok 2016. Múzeum aj v nasledujúcej sezóne ponúkne návštevníkom obľúbené tituly Medzinárodný festival duchov a strašidiel či Rozprávkový zámok.

Laos III.: Vang Vieng – mesto divokých party a nádherných hôr

29.10.2015 01:05 Vang Vieng alebo mesto nikdy nekončiacich party – i tak by sa dalo nazývať. Tým, ktorí ho už niekedy navštívili, sa iste vybaví „tubing“ – zjazd rieky vo veľkých gumových dušiach, kde sa to po oboch brehoch hemží barmi, pri ktorých sa môžete zastaviť. Bola by ale veľká škoda nevidieť ohromujúcu prírodu, ktorú Vang Vieng ponúka. Mesto totiž leží v krasovej oblasti a okrem skál a výhľadov tam nájdete aj kvapľové jaskyne, ktoré sú za malý poplatok prístupné. Pokiaľ chcete navštíviť jediné miesto v Laose, kde to žije aj v noci, choďte určite do Vang Vieng! V našom dnešnom videu vám ukážeme oboje – nočný život aj krásnu prírodu. Text a video: Matouš Vinš Hudba: Graphiqs Groove

SR, Liptovský Mikuláš – centrum Liptova

29.10.2015 01:05 Okresné mesto Liptovský Mikuláš sa nachádza pri vodnom diele Liptovská Mara v obklopení Západných a Nízkych Tatier a Chočských vrchov. Postupným historickým vývojom sa stalo spoločenským a kultúrnym centrom celého regiónu Liptov a zároveň aj ideálnym východiskovým bodom pre výlety do okolia. Liptovský Mikuláš sa hrdí titulom – Mesto olympijských víťazov, ktoré získalo od Slovenského olympijského výboru v roku 2004. Návštevníkom ponúka prechádzku po historických, ale aj moderných pamiatkach či aktívny oddych v parkoch a športových areáloch. Text a foto: Oskár Mažgút

Bystřice nad Pernštejnem: Hodovanie v centre Eden

29.10.2015 01:05 V Bystřici nad Pernštejnem je zozbieraná všetka úroda a je pripravené hodovanie na Rohu hojnosti, a to 31. októbra a 1. novembra 2015.

SR, Liptovský Mikuláš – mesto nielen olympijských víťazov III.

29.10.2015 01:05 Po tom čo sme sa poprechádzali po historickom centre Liptovského Mikuláša sme sa vrátili späť k nášmu autu. Ešte kým sme vyrazili ďalej za našimi výletným cieľmi, nazreli sme do mapy, kde sme našli ešte dve zaujímavé miesta, ktoré by sa oplatilo navštíviť.

Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku

28.10.2015 00:03 Jeden zo symbolov Banskej Štiavnice ožije 31. októbra od 17tej do 22 hodiny zaujímavým večerom spojeným s nočnou prehliadkou zámku.

Rakúsko: Schneeberg – alpská dvojtisícovka

28.10.2015 00:03 Hora Schneeberg sa rozprestiera v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, leží približne 70 km na juhozápad od rakúskeho hlavného mesta Viedeň. Tento mohutný masív budovaný svetlými triasovými vápencami je súčasťou Severných vápencových Álp. Je to zároveň najvýchodnejšia alpská dvojtisícovka, ktorú je pri dobrej viditeľnosti a priaznivého počasia vidieť aj z Malých Karpát, vzdušnou čiarou je od Bratislavy vzdialený iba 100 km. Schneeberg je tvorený niekoľkými vrchmi, na jeho vrchole sa nachádza menšia náhorná plošina. Najvyšším vrcholom tejto mohutnej hory je Klosterwappen . Atraktívne sú najmä členité východné svahy, ktoré tvoria strmé skalné bralá, priepasti, vysoké skalné steny, hrebene a sutiny. Z vrcholu tejto hory sa nám naskytnú výhľady na široké okolie, hlavne na vrchy Gutensteinských Álp a pohoria Rax. Na Schneeberg vedie viacero značených turistických trás, taktiež sa tu nachádza niekoľko zaistených ciest . Je to veľmi pekná, zaujímavá a turisticky atraktívna lokalita, ktorú určite odporúčame navštíviť. Text a foto: Radoslav Biskupič

ČR, Moravský kras – Náučný chodník Macocha II.

28.10.2015 00:03 Naša minulotýždňová prechádzka po Náučnom chodníku Macocha nás doviedla až k spodnej stanici lanovky, ktorá bola do prevádzky spustená v máji 1995. Nachádzali sme sa v nadmorskej výške približne 361 metrov a naším cieľom bol Horný mostík nad priepasťou Macocha, ktorý je o viac než 130 metrov vyššie.

Modrá: Slovácka zabíjačka v Archeoskanzene

27.10.2015 00:31 Archeoskanzen Modrá žije celý rok rôznymi akciami, náučnými predstaveniami, výrobou keramiky, ale tiež neustále prebiehajúcim archeologickým výskumom.

Francúzsko, Azúrové pobrežie VI.: Aix-en-Provence – výstavné mesto francúzskeho juhu - VIDEO

27.10.2015 00:31 „Bohatí Parížania sem posielajú svoje deti na univerzitu, keď sa ich chcú zbaviť. Takže je tu síce dosť draho, ale zas to tu naozaj žije“ hovorí o svojom rodnom meste Louis – jeden z miestnych, s ktorým som sa pri návšteve mesta zoznámil. A skutočne už som dlho nebol na mieste, ktoré by toľko dýchalo študentskou atmosférou a zároveň nebolo plné „chudobných“ hipsterských kaviarní. Pridajte k tomu viac než dvojtisícročnú históriu, úzke uličky so starými pieskovcovými domami a prívetivých obyvateľov Provence a máte takmer dokonalý obraz o jednom z najznámejších miest juhu Francúzska.

Taliansko, Rím: Nápady a inšpirácie na eurovíkend v meste plnom kladov

26.10.2015 00:42 Máte na starom kontinente svoju obľúbenú krajinu alebo turistickú oblasť? Pre nás je to jednoznačne Rím! Pýtate sa prečo? Tak to je otázka, na ktorú stručne odpovedať nedokážeme. Naozaj dobrých dôvodov by sme asi dokázali vymenovať desiatky.