Rozšírené hľadanie
Utorok 24. September 2024 |
meniny má Ľuboš, Ľubor
ČR, Bechyně – za históriou aj technickými zaujímavosťami

31.10.2020 00:04 Juhočeská Bechyně bývala kedysi mocným krajským mestom, dnes je to príjemné kúpeľné letovisko na rieke Lužnice pýšiace sa zachovalým historickým jadrom a mnohými ďalšími pamiatkami.

ČR, Dolní Kounice: Opustený magický kláštor Rosa coeli

30.10.2020 01:39 Dolní Kounice sú malé vinárske mestečko neďaleko Brna, kam ale návštevníci nejazdia len za vínom, ale tiež na zámok a hlavne do areálu opusteného kláštora Rosa coeli. Ten tu stojí od 12. storočia, postupne bol opravovaný, prestavovaný a rozširovaný rôznymi majiteľmi. Bohužiaľ v 18. storočí vyhorel. Dnes je areál prístupný verejnosti, dokonca aj so sprievodcom, v lete sa tu konajú divadelné predstavenia a koncerty s až magickou atmosférou.   Text a video: Matouš Vinš

Vysoké Tatry: Zaleťte si do malých veľhôr aj počas lockdownu!

30.10.2020 01:39 Vysoké Tatry momentálne zívajú prázdnotou a dostať sa do nich je vplyvom aktuálnych opatrení viac menej nemožné. Avšak vďaka novej 360° technológii virtuálnej reality tam môžete ísť aj hneď.

USA, Connecticut – Greenwich

30.10.2020 01:39 Dnes si urobíme výlet do štátu Connecticut, ktorý leží v severovýchodnom rohu Spojených štátov. Z európskych osadníkov sa sem ako prví dostali Holanďania na začiatku 17. storočia a v 30. rokoch sa tu potom usídlili Angličania. Patrí tak k miestam s najstarším európskym osídlením.

Slovinsko: Júlske Alpy – krajina priezračných riek, vodopádov a bielych vrcholkov

29.10.2020 00:35 Júlske Alpy majú svoje kúzlo, na ktorom sa najviac podieľa biely vápenec. To kvôli nemu sú totiž hory až neprirodzene biele. Pokiaľ máte radi akčnú dovolenku, ste na správnom mieste. Slovinsko ponúka rôzne náročné treky, napr. v údolí rieky Soča alebo výstup do sedla Vršič, ale tiež rafting, ferraty, zoskoky padákom a najdlhší zipline v Európe. A čo taký výstup na Triglav, najvyššiu horu Slovinska. Návštevu tejto krajiny rozhodne nebudete ľutovať.   Text a video: Matouš Vinš Preklad: Oskár Mažgút

Argentína – juhoamerická perla v znamení tanga

29.10.2020 00:35 Druhý rozlohou najväčší juhoamerický štát nazvaný po striebre – Argentína ponúka pestrú kultúru reprezentujúcu domorodým obyvateľstvom i národným tancom tango. Jej neoddeliteľnou súčasťou sú aj prírodné krásy v podobe veľkolepých Ánd s najvyšším vrchom Ameriky či najvyššou sopkou na Zemi, priezračných jazier zapísaných v zozname UNESCO, Patagónskych ľadovcov, farebných skalných hôr i úchvatných miest, ako Buenos Aires, Córdoba, Mendoza atď. Argentína dala svetu úžasné vína, jedného z najznámejších futbalistov sveta Lionela Messiho, slávnu političku a aktivistku Evitu Perónovú a v neposlednom rade súčasného pápeža Františka. Preneste sa symbolicky aspoň nachvíľku do tejto temperamentnej krajiny prostredníctvom nasledovných fotografií a užite si jej neopakovateľnú atmosféru.   Text: Oskár Mažgút Foto: Tomáš Novák

ČR: Dunajovická hora: Najvyšší vrchol Třeboňskej panvy

29.10.2020 00:35 Dunajovickú horu a jej bezprostredné okolie preslávilo pútnické miesto, ľudové piesne i krásne výhľady na Třeboňsko.

ČR, Rychnov nad Kněžnou – Karel Poláček aj rod Kolowratov

28.10.2020 01:33 Kostol Najsvätejšej trojice, zvonica s jedným z najstarších zvonov v Čechách a barokový komplex kolowratského zámku sú historicky najcennejšími stavbami mesta. Všetky môžete navštíviť so sprievodcom a pri výklade sa preniesť do začiatku 17. storočia. Svoju stopu v Rychnove zanechal aj miestny rodák a autor románu Bolo nás päť spisovateľ Karel Poláček. Jeho meno nesie súsošie, pamätník aj divadelný festival Poláčkovo léto.   Text a foto: Monika Babická Preklad: Oskár Mažgút

SR, Malinovo – prechádzka okolo kaštieľa

28.10.2020 01:33 Minulý týždeň sme navštívili dedinku Zálesie, ktorej hlavným turistickým lákadlom je drevená promenáda na Malom Dunaji. Dnes sa presunieme o pár sto metrov ďalej do obce Malinovo , kde máme naplánovanú prechádzku miestnym parkom.

Trenčín: festival Horyzonty 2020

28.10.2020 01:33 Jubilejný 15. ročník festivalu dobrodružných filmov Horyzonty sa uskutoční 5. až 7. novembra 2020 prostredníctvom internetu. Okrem skvelých outdoorových filmov uvidíte aj tzv. dokrútky, v ktorých sa vám prihovoria tvorcovia a protagonisti niektorých premietnutých filmov.

Fotopublikácia predstaví Michalovce a ich okolie netradičnou formou

27.10.2020 14:36 Vydanie ojedinelej publikácie má za cieľ podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu v michalovskom regióne. Mesto Michalovce, pomenované po synovi kráľovského palatína Rajnolda, je centrom vzdelanosti, obchodu a turistiky na Zemplíne.

Intelektovo nadaný prvák a stredoškoláčky z geodetickej sa inšpirovali zážitkovým vyučovaním geograf

27.10.2020 14:36 V dnešnej dobe využívajú školy rôzne inovatívne metódy a formy vyučovania. Popularizačno-vzdelávacie miesto postavené na základoch využívania zážitkového vyučovania je aj Slovenské múzeum máp neďaleko Banskej Bystrice. Práve tu žiaci nadobudli inšpirácie pre svoje školské záverečné práce.

Horské strediská Jasná a Vysoké Tatry uzatvárajú prevádzku

27.10.2020 14:36 Návštevníci horských stredísk Jasná a Vysoké Tatry sa musia pripraviť na to, že od 25.októbra budú všetky lanovky, gastronomické zariadenia, obchody a hotely dva týždne mimo prevádzky. Spoločnosť TMR pristúpila k uzatvoreniu proaktívne v snahe maximalizovať dosah prijatých vládnych preventívnych opatrení.

ČR, Dolní Kounice: Opustený magický kláštor Rosa coeli – VIDEO

27.10.2020 01:02 Malebné vinárske mestečko Dolní Kounice leží asi 25 kilometrov od Brna na rieke Jihlave. Na návštevu tu láka hlavne zámok a unikátny areál opusteného kláštora Rosa coeli, do ktorého sa teraz spoločne vypravíme.

Portugalsko – za športom do Algarve

26.10.2020 00:02 Hoci je to neuveriteľné, cestovať sa dá stále. Jednou z európskych krajín, kam sa dá pohodlne dostať bez testov z Prahy, ale aj veľmi lacno z Viedne, je Portugalsko. Práve z Viedne lietajú nízkonákladové letecké spoločnosti až do portugalského mesta Faro, ktoré leží v nádhernom regióne Algarve. Piesočné pláže sú tu lemované nádhernými útesmi, voda je priezračne čistá. Z Fara vedie vlak až do mesta Lagos, ktoré patrí k najkrajším v Algarve. Potom sa dá pokračovať autobusom až na úplný južný cíp do malebného mestečka Sagres.