Rozšírené hľadanie
Sobota 21. September 2024 |
meniny má Matúš
SR, Mojmírovce - Kaštieľ rodu Huňadyovcov

31.01.2024 05:45 Približne 14 kilometrov od mesta Nitra, sa v Podunajskej nížine rozprestiera typická vidiecka obec Mojmírovce. Na relatívne malom území dedinky nájdete hneď niekoľko národných kultúrnych pamiatok, vrátene úchvatného kaštieľa s parkom a žrebčínom.   Text a foto: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com – Edward Mollenhauer, The Infinit Niccolo Paganini Classical Remix - 8092

Rakúsko, Ischgl - raj lyžiarskej turistiky a skialpinizmu

31.01.2024 05:45 Dnes sa vydáme do malebnej rakúskej obce Ischgl v spolkovej krajine Tirolsko , ktorá sa rozprestiera priamo pod úpätím svetoznámeho lyžiarskeho strediska Silvretta Arena Ischgl-Samnaun v Paznaunskom údolí.

Jeseň vašimi očami II.

31.01.2024 05:45 Po týždni sa opäť pozrieme na najfarebnejšie obdobie v roku - jeseň. Na nasledujúcich fotografiách od vás, našich čitateľov, uvidíte nielen farebné lístie, gaštany či vinič, ale aj chladné hmlisté rána, prípravy na zimu i roztomilé zvieratká. Prajeme pekné a inšpiratívne prezeranie.   Text: redakcia Foto: Šíma Martin , pri fotografiách

Maďarsko, Tata – mestečko na brehu jazera

30.01.2024 08:45 V severozápadnej časti Maďarska sa rozprestiera približne 25 tisícové mestečko Tata, ktoré ponúka pamiatky i históriu spätú so slávnym rodom Esterházyovcov. Nájdete tu palác, hrad s múzeom dokumentujúcim stredoveké umenie, ale aj Staré jazero s promenádou a detskými ihriskami.   Text: Oskár Mažgút Foto: Emília Sojková

ČR, kaplnka svätých Anjelov Strážnych – pútnické miesto hľadiace na Sušice

30.01.2024 08:45 Nech už do Sušic prichádzate z akéhokoľvek smeru, vrch Stráž s kaplnkou svätých Anjelov Strážnych nemôžete prehliadnuť. Spolu so Svatoborom patria k nezameniteľným dominantám tohoto pošumavského mesta.

Turistická mapa TM 135 Stolické vrchy – Revúca bude mať nové vydanie

29.01.2024 22:30 Stolické vrchy sú pohorie na Slovensku, ktoré sa nachádza v južnej časti Slovenského krasu a je súčasťou Slovenského rudohoria. Toto pohorie je známe svojou nádhernou prírodou, bohatým prírodným dedičstvom a množstvom turistických trás, ktoré lákajú milovníkov prírody a turistiky.

Dôležité je vykašliavanie hlienov

29.01.2024 22:30 Vykašliavanie hlienov je jednou z najdôležitejších činností pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Vlhký kašeľ je spôsobený pohybom hlienu v dýchacích cestách. Nemá sa potláčať, pretože pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok. Spriechodnenie dýchania a obnovenie prísunu kyslíka do dýchacích ciest je základom úspešnej liečby.

Ako efektívne a zároveň efektne ochrániť svoje auto vonku

29.01.2024 22:30 Ak vlastníte automobil, určite dobre viete, že ochrana vozidla je veľmi dôležitá. Správna ochrana pomôže chrániť vozidlo pred poveternostnými podmienkami, predchádzať poškodeniam a tiež zabezpečí jeho dlhú životnosť. Ako si efektívne, no zároveň efekte ochrániť auto? V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov na to, ako si ochrániť auto v exteriéri.

Albánsko, Tirana – pulzujúce centrum – VIDEO

29.01.2024 02:45 Albánsko je malá a pokojná krajina, dokonca aj jej hlavné mesto Tirana pôsobí v porovnaní s európskymi metropolami veľmi kľudným dojmom. Veď je pravda, že má len vyše 600 - tisíc obyvateľov. Ulice sú ale plné života a Tirana má svoje nezameniteľné kúzlo.

Fínsko: Rovaniemi - brána do Laponska I.

28.01.2024 06:45 Do Rovaniemi sa rovnako ako do všetkých väčších fínskych miest môžete dostať pohodlne lietadlom. Z letiska situovaného neďaleko mesta vás do centra dovezú pravidelné autobusové linky. Ak vám nevadí dlhé cestovanie, môžete sa do Rovaniemi dopraviť aj vlakom.

Austrália, Tasmánia – na druhý koniec planéty VII.

27.01.2024 01:00 V zatiaľ poslednej časti nášho seriálu o Tasmánii sa pozrieme do zátoky Ohňov a vyšplháme sa na Cradle Mountain.

Fínsko, Laponsko – na psom záprahu

26.01.2024 14:30 Trblietajúce sa vločky, kam len oko dohliadne, húževnatý psí záprah, voňavé sladké drievko , stádo sobov aj tak veľmi očakávaná polárna žiara…

Laponsko – Arktikum, snehový hrad v Kemi a Ranua Wildlife Park

26.01.2024 14:30 Pokiaľ zavítate do laponského Rovaniemi a vyskúšate si jazdu na psích či sobích záprahoch ako aj všetky ďalšie možné snehové aktivity a stále máte času navyše, ponúkajú sa tu ďalšie zaujímavé výlety.

ČR: Rokycany – neprávom opomínané mesto

26.01.2024 04:45 Aj napriek svojej polohe a dlhej histórii sú Rokycany turistami často opomínané. Mesto a okolie je ale skvelým miestom pre jednodenný výlet. Lákadlom môže byť napríklad Vojenské múzeum na demarkačnej línii – najväčšie neštátne múzeum venované vojenstvu v ČR alebo chrám Panny Márie Snežnej. Námestiu dominuje rokoková radnica s vežou a hodinami a okolo môžete vidieť zachované barokové meštianske domy, ktoré dotvárajú atmosféru mesta. V neďalekom okolí sa môžete vydať do funkčného vodného hámru v Dobřive alebo na rokokový pútnický kostolík Navštívenia Panny Márie na pahorku nad obcou Litohlavy. Poďte sa s nami prejsť mestom.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: freemusicarchive

Brazília, Manaus: Paríž Južnej Ameriky

26.01.2024 04:45 Manaus je hlavným mestom štátu Amazonas a je prirodzeným východiskovým miestom pre návštevníkov, ktorí túžia vidieť amazonský prales. Má približne 2,2 milióna obyvateľov a je medzinárodným prístavným miestom. Počasie tu je horúce a vlhké, priemerná ročná teplota dosahuje 27 °C. Obdobie dažďov je od decembra do mája, kým obdobie sucha od júna do novembra.