Rozšírené hľadanie
Piatok 20. September 2024 |
meniny má Ľuboslav, Ľuboslava
ČR, Petrov – obec s malebnými pivnicami

19.09.2024 04:45 Hoci sa jedná o menšiu obec, ponúka pomerne veľa turistických atrakcií a cieľov. Malebná obec Petrov sa pýši pamiatkovou rezerváciou Plže, kde nájdete nevšedné vínne pivnice. Tí, ktorí majú radi víno, touto obcou určite nepohrdnú, oblasť tamojších pivníc má totiž naozaj čarovnú atmosféru. Obcou tiež preteká známy Baťov kanál, na ktorom býva v letných mesiacoch hojná prevádzka. V okolí nájdete veľa cyklotrás, takže pre milovníkov športu je táto oblasť tiež ideálna.

SR: Prírodná pamiatka Čertova pec

19.09.2024 04:45 Neďaleko obce Radošina sa nachádza unikátna prírodná pamiatka Čertova pec. Krasová jaskyňa, ktorá je voľne prístupná širokej verejnosti, je výnimočná nálezmi najstarších pozostatkov jaskynného osídlenia na Slovensku. Kúsok od nej stojí rovnomenný motorest s malou zvernicou.   Text: Oskár Mažgút Foto: Jozef Dovičin

Taliansko, Sicília – stredomorská kráska pod Etnou

19.09.2024 04:45 Zavedieme vás na najväčší ostrov v Stredozemnom mori, situovaný na juhu Talianska. Dozaista už tušíte, že tým ostrovom je Sicília. Táto kráska pod najvyššou sopkou v Európe , ponúka úchvatné prírodné scenérie, bohatú históriu, mafiánsku minulosť a jedinečný sicílsky folklór či kultúru. Preneste sa s nami do Palerma, Catanie, prímorského mestečka San Vito Lo Capo, stredovekého Erice alebo vystúpte na Monte Cofano či legendárnu Etnu. Text: Oskár MažgútFoto: Veronika Schubertová, Kateřina Janovská, Martina Kotorová

ČR, Praha: Staré Mesto – tisíce príbehov mnohých storočí

19.09.2024 04:45 Staré Mesto pražské poznajú aspoň z fotiek skoro po celom svete. Najslávnejší je samozrejme Karlov most, ktorý spája Staré Mesto s Malou Stranou. Turistov však zaujíma aj pražský orloj, ktorý je pravdepodobne najzachovalejším stredovekým orlojom na svete, Týnsky chrám, Betlehemská kaplnka a ďalšie pamiatky. Vo vedľajších uličkách na vás dýchne história, nebudete vedieť, či sa máte skôr pozerať na priečelia domov, alebo hľadať sochy, ktoré podopierajú krovy, či čítať pamätné dosky.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Sergey Cheremisinov

Chorvátsko: Plitvické jazerá – prírodný skvost na zozname UNESCO

18.09.2024 09:30 Plitvické jazerá, ktoré sa nachádzajú v Dinárskej krasovej oblasti v nadmorskej výške 500–640 m, predstavujú súbor asi 16 veľkých a niekoľkých malých terasovito rozložených krasových jazier, ktoré sú vzájomne prepojené až 140 vodopádmi. Vznik terás je dôsledkom činnosti unikátnych baktérií žijúcich v machu a tráve, pričom bariéry týchto terás sa každoročne zvýšia až o 3 cm.

Zamilujte sa do čarovnej Senice a jej okolia mocou fotografie

17.09.2024 23:45 Senica, tretie najväčšie mesto v Trnavskom kraji, je považované za dôležité centrum západného Slovenska. Toto mesto, ktorého história sa datuje do roku 1256, je známe nielen svojou históriou, ale aj radom zaujímavých miest a atrakcií, ktoré lákajú turistov z celého Slovenska aj zo zahraničia. Práve sem sa tentokrát zatúlali čarovní fotografi, aby pre nás pripravili foto-publikáciu tých najkrajších častí tejto časti Slovenska.

Austrália, Nový Južný Wales: Sydney

17.09.2024 23:45 Mesto plné turistov preslávené olympijskými hrami a stavbou opery v podobe lode s plachtami, ktorej siluetu pozná snáď každý. Všetky najnavštevovanejšie miesta v Sydney nájdete neďaleko prístavu. Nezabudnite navštíviť botanickú záhradu, ktorá sa nachádza hneď za operou. Vyhliadková veža na streche obchodného centra vám poskytne dokonalý pohľad na najľudnatejšie mesto Austrálie.   Text a foto: Monika Babická

SR, Lakšárska Nová Ves: obec uprostred Záhorskej nížiny - VIDEO

17.09.2024 03:45 Naším dnešným tipom na výlet bude Lakšárska Nová Ves, obec nachádzajúca sa v juhozápadnej časti Slovenska, uprostred Záhorskej nížiny, v povodí rieky Morava. Od okresného mesta Senica je vzdialená 17 km a tvorená je dvomi katastrálnymi územiami, a to Lakšárska Nová Ves a Mikulášov. Susedí so Šaštínom-Stráže, Borským Mikulášom či vojenským obvodom Záhorie.

Francúzsko: Korzika - výlet do Stredomoria II.

16.09.2024 07:30 Dnes sa vypravíme do ďalších miest Korziky.

ČR, Karlove Vary – Objavte omnoho viac než len slávne kúpele – VIDEO

15.09.2024 22:00 Slávne západočeské mesto na Ohře asi väčšina z nás pozná vďaka jeho kúpeľom a liečivým prameňom, možno vďaka Medzinárodnému filmovému festivalu. Dôvodov na návštevu je ale omnoho viac. Poďme sa do Karlových Varov spoločne vypraviť.

Kedy by ste v pokri nemali zasahovať?

15.09.2024 22:00 Pri hraní pokru je straddle dodatočnou stávkou umiestnenou pred handou a zvyšuje hodnotu banku. Vždy pristupujte opatrne.

Výstava máp k 80. výročiu Slovenského národného povstania otvorená v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej

15.09.2024 22:00 Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania bude v pondelok v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej otvorená výstava s názvom "Slovenské národné povstanie na mapách". Výstava prináša jedinečný pohľad na SNP prostredníctvom historických máp a kartografických dokumentov, ktoré detailne zachytávajú priebeh povstania a jeho geografické súvislosti.

SR: Krásy Slovenska 9-10/2024 v predaji!

15.09.2024 22:00 Jesenné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s prvou slovenskou medzinárodnou horskou vodkyňou – Denisou Šulcovou, predstaví vysokotatranský hrebeň Ošarpancov a zavedie vás aj na okraj Slovenského krasu.

Portugalsko – ostrov Madeira VII

15.09.2024 22:00 V tomto dieli sa pozrieme na východnú časť ostrova, teda smerom od Funchalu až k východnému cípu, kde vládne sucho. Akoby to ani nebola Madeira, ktorú sme spoznali doposiaľ. Ráz krajiny sa úplne zmenil, nie je tu takmer žiadne vegetácia. Trochu zelenej sa objaví len po daždi. Do týchto miest totiž levády nevedú, tie nájdete iba v horách. Územie je ale obývané, takže minimum vegetácie tu predsa len je.

Kanada, Ottawa – návšteva v hlavnom meste II.

15.09.2024 22:00 Minule sme poznali niektoré z hlavných ottawských architektonických pamiatok. Samozrejme, že najlepšie je do Ottawy vyraziť a spoznať všetko na vlastnej koži. Dnes budeme v potulkách pokračovať a určite sa dozviete opäť niečo zaujímavého.

Následujúci mesiac