Rozšírené hľadanie
Štvrtok 19. September 2024 |
meniny má Konštantín
SR: Prírodná pamiatka Čertova pec

19.09.2024 04:45 Neďaleko obce Radošina sa nachádza unikátna prírodná pamiatka Čertova pec. Krasová jaskyňa, ktorá je voľne prístupná širokej verejnosti, je výnimočná nálezmi najstarších pozostatkov jaskynného osídlenia na Slovensku. Kúsok od nej stojí rovnomenný motorest s malou zvernicou.   Text: Oskár Mažgút Foto: Jozef Dovičin Čítané: (1)

Taliansko, Sicília – stredomorská kráska pod Etnou

19.09.2024 04:45 Zavedieme vás na najväčší ostrov v Stredozemnom mori, situovaný na juhu Talianska. Dozaista už tušíte, že tým ostrovom je Sicília. Táto kráska pod najvyššou sopkou v Európe , ponúka úchvatné prírodné scenérie, bohatú históriu, mafiánsku minulosť a jedinečný sicílsky folklór či kultúru. Preneste sa s nami do Palerma, Catanie, prímorského mestečka San Vito Lo Capo, stredovekého Erice alebo vystúpte na Monte Cofano či legendárnu Etnu. Text: Oskár MažgútFoto: Veronika Schubertová, Kateřina Janovská, Martina Kotorová Čítané: (1)

ČR, Petrov – obec s malebnými pivnicami

19.09.2024 04:45 Hoci sa jedná o menšiu obec, ponúka pomerne veľa turistických atrakcií a cieľov. Malebná obec Petrov sa pýši pamiatkovou rezerváciou Plže, kde nájdete nevšedné vínne pivnice. Tí, ktorí majú radi víno, touto obcou určite nepohrdnú, oblasť tamojších pivníc má totiž naozaj čarovnú atmosféru. Obcou tiež preteká známy Baťov kanál, na ktorom býva v letných mesiacoch hojná prevádzka. V okolí nájdete veľa cyklotrás, takže pre milovníkov športu je táto oblasť tiež ideálna. Čítané: (1)

ČR, Praha: Staré Mesto – tisíce príbehov mnohých storočí

19.09.2024 04:45 Staré Mesto pražské poznajú aspoň z fotiek skoro po celom svete. Najslávnejší je samozrejme Karlov most, ktorý spája Staré Mesto s Malou Stranou. Turistov však zaujíma aj pražský orloj, ktorý je pravdepodobne najzachovalejším stredovekým orlojom na svete, Týnsky chrám, Betlehemská kaplnka a ďalšie pamiatky. Vo vedľajších uličkách na vás dýchne história, nebudete vedieť, či sa máte skôr pozerať na priečelia domov, alebo hľadať sochy, ktoré podopierajú krovy, či čítať pamätné dosky.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Sergey Cheremisinov Čítané: (1)