Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama
Nečakaným cieľom cestovateľov sa stáva Afganistan, Taliban ich podporuje

31.07.2024 15:00 Pri plánovaní dovolenky nemáva väčšina ľudí Afganistan na popredných priečkach v zozname povinných návštev. Desiatky rokov konfliktu spôsobili, že sa do tejto stredoázijskej krajiny od doby jej rozkvetu v 70. rokoch 20. storočia odvážilo vkročiť len málo turistov. A budúcnosť akéhokoľvek turistického priemyslu, ktorý prežil, sa po návrate Talibanu k moci v roku 2021 dostala do ďalšej neistoty. Sociálne siete však naznačujú, že cestovný ruch nielen prežil, ale aj - svojim vlastným, mimoriadne špecifickým spôsobom - prekvitá, napísal server BBC News.

Výbuchy, ktoré zmenili svet: Besniaca Krakatoa vydala najsilnejší zvuk v dejinách

31.07.2024 04:45 Posádka obchodnej lode počuje ohromujúcu explóziu a vidí mnohokilometrový stĺp prachu, stúpajúci k nebu. Potom sa na ňu znesie temnota, z ktorej začnú pršať ohnivé projektily, nemilosrdne ničiace všetko živé aj neživé.

Ubytovacia platforma Booking dostala pokutu 413 miliónov eur

31.07.2024 04:45 Španielsky protimonopolný úrad vymeral holandskej ubytovacej platforme Booking.com za zneužitie dominantného postavenia na trhu dve pokuty v celkovom objeme 413,2 milióna eur. Úrad pokutoval platformu napríklad za pravidlá pre stanovovanie cien inzerovaných izieb v hoteloch a za ďalšie zmluvné podmienky. Platforme tiež nariadil nápravu, stojí v dnešnej tlačovej správe úradu.

Najdrahšia pláž v Taliansku: Jeden deň vás vyjde na stovky eur. Za toto?!?

30.07.2024 18:15 Turistom sa často stáva, že ich pohľad na účet nemilo prekvapí. To by sa však najdrahšej pláže Talianska týkať nemalo – cenník má totiž uvedený na webovej stránke. Pri rezervácii slnečníka či altánku však budete v úžase krútiť hlavou.

Neobvyklá návšteva so smutným koncom: Zatúlanú kravu v Slovenskom raji utratili

30.07.2024 18:15 Zatúlanú kravu, ktorá sa počas uplynulého víkendu ocitla pri Barikádovom vodopáde v Slovenskom raji, napokon utratili. Jalovica, ktorá v prostredí Ferraty HZS Kyseľ nemala čo robiť a stále nie je celkom jasné, ako sa do ťažko dostupného terénu vôbec dostala, patrila družstvu zo Smižian. Jeho predseda Rudolf Uhliar pre TASR potvrdil, že zviera usmrtili priamo na mieste a jeho ostatky previezli na bitúnok.

Dovolenka s domácim miláčikom: Na čo všetko pamätať pri ceste do zahraničia?

30.07.2024 18:15 Psy a ďalší domáci miláčikovia sú v mnohých prípadoch plnohodnotnými členmi rodiny. Je preto prirodzené, že majitelia ich zapájajú do najrôznejších aktivít, vrátane letnej dovolenky. Na čo pamätať skôr, než sa vydáte so svojim miláčikom za zahraničným dobrodružstvom?

Najdrahšia pláž v Taliansku. Za dve ležadlá vysolíte stovky eur. A tie služby...

30.07.2024 09:00 Turistom sa často stáva, že ich pohľad na účet nemilo prekvapí. To by sa však najdrahšej pláže Talianska týkať nemalo – cenník má totiž uvedený na webovej stránke. Pri rezervácii slnečníka či altánku však budete v úžase krútiť hlavou.

Írske múzeum voskových figurín odstránilo sochu Sinéad O'Connorovej, bola príšerná

29.07.2024 23:30 Írske múzeum voskových figurín v reakcii na mohutný príval kritiky odstránilo čerstvo vystavenú sochu speváčky Sinéad O'Connorovej. Fanúšikom sa podľa médií dielo zdalo škaredé a bez ľudskosti, ktorú pred rokom zosnulá speváčka vyžarovala.

Tradícia odviata vetrom: Jediná perlová farma Arabského polostrova je v Ras Al Khaiman

29.07.2024 13:30 Julfar bol známy ako jediný prístav v Arabskom zálive, ktorý zabezpečoval prístup do juhovýchodnej Arábie. Julfar sa opisuje aj ako dôležité miesto a hlavné centrum lovu perál a obchodu s perlami v dolnej časti Arabského zálivu. Roky pred objavením ropy bol lov perál dôležitým zdrojom bohatstva miestnej komunity a mnohí obchodníci, potápači a ich rodiny zasvätili svoj život tejto obžive po celé generácie.

Portovenere patrí k perlám talianskeho pobrežia, mýlia si ho so svetoznámym susedom

29.07.2024 03:30 Talianske pobrežie Cinque Terre patrí k najkrajším častiam tejto krajiny. V jeho tesnej blízkosti sa nachádza aj mestečko Portovenere, ktoré mnohí turisti mylne považujú za súčasť tejto slávnej oblasti. V skutočnosti však nepatrí do známej pätice a kvôli tomu je občas tak trochu v jej tieni. No ak raz vstúpite do jeho uličiek, nedokážete jeho čaru odolať.

Rodiskom ikonického kúska odevu je Chorvátsko. V Záhrebe otvorili Cravaticum

29.07.2024 03:30 V Záhrebe otvorili Cravaticum, jedinečné múzeum venované kravatám. Základnou ideou tohto múzea je poukázať na historický význam kravát, vyzdvihnúť ich chorvátske korene a ustanoviť Chorvátsko za rodisko kravaty. Napriek tomu, že ide o každodenný módny kúsok, ktorý je často prehliadaný, kravaty skrývajú pútavý príbeh. Počas uplynulých štyroch storočí zohrávali významné symbolické úlohy.

VIDEO: V národnom parku vybuchol gejzír, vzduchom lietali skaly veľké ako lopta

28.07.2024 17:00 Oblasť Biscuit Basin v americkom Yellowstonskom národnom parku bude uzavretá až do konca návštevníckej sezóny 2024. Správa národného parku o tom informovala v súvislosti s nečakanou utorkovou geotermálnou erupciou, ktorá poškodila drevený chodník a ohrozila návštevníkov. TASR o tom informuje podľa agentúry AP a webu CNN.

Demänová prichádza o svoju pýchu: Vráti sa do slávnej jaskyne ešte ľad?

28.07.2024 17:00 Štátna ochrana prírody SR dúfa, že do Demänovskej ľadovej jaskyne sa ľad ešte vráti. V súčasnosti je to podmienené nástupom poctivých mrazivých zím. Dobšinská ľadová jaskyňa je aj napriek nepriazni klímy stále "impozantným podzemným ľadovým kráľovstvom". Ochranári o tom informovali na svojom webe.

UNESCO zaradilo medzi kultúrne dedičstvo japonskú zlatú baňu aj starovekú cestu Via Appia

28.07.2024 17:00 Výbor pre svetové kultúrne dedičstvo UNESCO sa v sobotu rozhodol zaradiť na zoznam UNESCO zlatú baňu na ostrove Sado aj taliansku starovekú cestu Via Appia.

Prekliata scéna: Priťahuje divadlo Drury Lane pohromy?

28.07.2024 07:15 Strechu divadla Drury Lane pohlcujú plamene. Píše sa rok 1672, keď jedna z najslávnejších londýnskych budov ľahne popolom. Počas dvoch rokov je síce znovu obnovená, ale pohromy priťahuje aj ďalej. V roku 1800 je tu spáchaný atentát na kráľa Juraja III., deväť rokov nato zachváti budovu ďalší mohutný požiar!