Rozšírené hľadanie
Nedeľa 8. September 2024 |
meniny má Miriama
Švédsko zruší ekologickú daň uvalenú na letecké spoje

08.09.2024 00:30 Švédsko zruší ekologickú daň, ktorú od roku 2018 vyberá z letov, ktoré začínajú v tejto krajine. Podľa agentúry Reuters to oznámili zástupcovia vlády a provládnej strany Švédski demokrati. Podľa nich zrušenie dane posilní konkurencieschopnosť švédskych leteckých dopravcov a letísk. Čítané: (1)

Záhadné ostatky: Patrí kričiaca múmia vrahovi faraóna?

08.09.2024 00:30 Francúzsky egyptológ Gaston Maspero prekvapene pozdvihne obočie. Na konci júna 1886 urobí šokujúci objav. V údolí Dér el-Bahrí nájde záhadnú múmiu. Má zviazané ruky a nohy a v tvári desivý škľab. Kvôli nemu sa pre ostatky vžije označenie „kričiaca múmia“. K objasneniu jej tajomstva dôjde až o viac ako 120 rokov neskôr… Čítané: (1)

Bieluhy si zrejme dokážu osvojiť zvuky iných druhov: Tie, čo žili s delfínmi, komunikujú inak

08.09.2024 00:30 Ukrajinské bieluhy, ktoré boli v júni evakuované do Španielska, majú spôsob komunikácie, ktorý sa líši od iných exemplárov tohto druhu a podobá sa delfínom. Tvrdia to vedci z akvária Oceanogràfic vo Valencii, kam boli veľryby umiestnené. V Charkove obe bieluhy žili v spoločnosti delfínov, čo zrejme viedlo k vzniku tejto odlišnosti, píše denník El País. Čítané: (1)

Cesta hrdinov SNP je najvýznamnejšia u nás: Turisti ju začínajú na Devíne alebo na Dukle

07.09.2024 14:45 Cestu hrdinov Slovenského národného povstania ročne absolvuje množstvo ľudí. Ide o najvýznamnejšiu magistrálu na Slovensku. Je dlhá približne 770 kilometrov a zvládnuť sa dá za 25 až 28 dní. Niektorí ju začínajú na Devíne, iní na Dukle. Podľa historika Vojenského historického ústavu Bratislava Petra Holíka tí, ktorí ju začínajú na Dukle, prvý deň túry strávia zvyčajne v areáli duklianskeho bojiska. Čítané: (1)

Ravenna je mesto ako žiadne iné, každý kút ponúka magické zážitky

07.09.2024 04:30 Žijeme zvláštnu dobu. Ľudia masovo cestujú na miesta, ktoré vyzerajú dobre na sociálnych sieťach, a skutočnú hodnotu ignorujú. K destináciám, ktoré by si zaslúžili omnoho viac turistov, patrí aj talianska Ravenna, bývalé hlavné mesto Západorímskej ríše. A nielen preto, že ju lemujú siahodlhé pláže... Čítané: (1)

Santorini pod náporom turistov praskal vo švíkoch, miestni sú zúfalí

07.09.2024 04:30 Turisti vyzbrojení selfie tyčami a mobilmi zaplavili grécky ostrov Santorini zo všetkých strán. Autobusy plné cestujúcich brázdia kľukaté horské cesty, dláždenými uličkami sa rozlieha klepanie kopýt oslov vezúcich návštevníkov a ďalší a ďalší turisti prichádzajú nielen letecky, ale aj po mori na výletných lodiach aj menších člnoch. Čítané: (1)